John Engels achter de drums

VRIJDAG 22 SEPT 2023 - INLOOP VANAF 18:30

Jazz at the Club: Tribute Chet Baker met het kwartet John Engels

De Jazzcommissie van Sociëteit De Witte nodigt u van harte uit voor de 32e editie van Jazz at the Club. Deze keer met het kwartet van John Engels dat een eerbetoon aan trompettist en zanger Chet Baker zal brengen. Drummer John Engels wordt begeleid door Jan van Duikeren (trompet/bugel), Karel Boehlee (piano) en Tobias Nijboer (contrabas). Dit concert staat ook in het teken van het Platinum Jubilee van John Engels: Zwinging 70 Years on Drums!

Chet Baker (1929-1988) was een even legendarische als ongrijpbare jazzmusicus, die uiteindelijk ten onder is gegaan aan zijn overmatige druggebruik met zijn dood in Amsterdam tot gevolg. Hij speelde trompet in het Gerry Mulligan Quartet dat in feite de westcoastjazz introduceerde. Chet Baker was bijzonder populair, ook als “coole” zanger. Vele concerten en opnamen van hem zijn nog steeds verkrijgbaar. De biografie “Herinneringen aan een lyrisch trompettist” (van Gennep, 1989) geschreven door Jeroen de Valk geeft een goed overzicht van zijn muzikale loopbaan en betekenis.      

Datum: 22 september 2023
Tijd: 18.30 uur (inloop), concert 19.00-21.00 uur
Locatie: Pleinzaal

Aanmelding jazzconcert
Als lid van de sociëteit De Witte betaalt u € 15,00 p.p. Dat bedrag kunt u overmaken via deze link; introducees en niet-leden betalen 20,00 euro p.p. en kunnen zich ook via bijgaande link verzekeren van toegang tot dit concert.    

Over de musici
Drummer John Engels is al zeventig jaar als professioneel drummer actief. Zijn inmiddels hoge leeftijd verhindert hem niet om energiek in verschillende ensembles te spelen. Zoals met zijn eigen kwartet in het kader van zijn jubileumtournee. Hij startte zijn loopbaan in het trio van Pia Beck, speelde samen met Kid Dynamite, de Diamond Five, de bigband van Boy Edgar en met het trio Louis van Dijk (met bassist Jacques Schols). Hij trad op met Chet Baker (!!), Ben Webster, Art Farmer, Stan Getz, Sonny Stitt, Wynton Marsalis en vele andere (internationale) jazzgrootheden. Hij ontving vele prijzen en onderscheidingen. In 2018 trad hij met Louis van Dijk en bassist Ruud Ouwehand op in De Witte, hetgeen resulteerde in “De Witte CD”. (MWB SoundProducts). 

Jan van Duikeren is trompettist, componist, arrangeur en producent. Zijn spel is energiek en lyrisch. Hij wordt door de Amerikaanse bandleider Quincy Jones ontdekt. Inmiddels is zijn faam hem vooruit gereisd door op te treden met Paul Weller, Dr. John, Dr. Lonnie Smith, Sheila E., Diana Ross, Candy Dulfer en met New Cool Collective en het Jazz Orchestra of the Concertgebouw. Ook heeft hij zijn eigen groepen: Fingerprint en theJvD4 . 

Pianist Karel Boehlee studeerde af aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hij begeleidde Toon Roos, Martijn van Iterson, Peter Tiehuis, Toots Thielemans, Benjamin Herman, Philip Catherine, Tom Beek, Fay Claassen en vele anderen. Met zijn eigen trio (met drummer Hans van Oosterhout en bassist Hein van de Geyn) nam hij in Japan vele cd’s op. 

Bassist Tobia Nijboer studeerde aan het Prins Claus Conservatorium en het prestigieuze Purchase College in New York. Zijn muzikale carrière loopt van Peter Bernstein tot Ruud Jacobs en van Benjamin Herman tot Cyrille Aimée. Hij speelt op reguliere basis in FUSE (bekend van Podium Witteman), het Daan Kleijn Trio, de Dutch Concert Big Band en het Bart van Lier Trio.  

Jazz at the Club is een initiatief van het college van bestuur van Sociëteit De Witte. Naast leden kunnen ook Haagse jazzliefhebbers luisteren naar de top van de Nederlandse (en af en toe internationale) jazz. De dresscode is normaliter jasje/dasje, maar bij uitzondering is dat bij Jazz at the Club informeler. Ook nu start dit concert om 19:00 uur dat tot ongeveer 21:00 uur zal duren. Tijdens het concert wordt een eenvoudig hapje geserveerd.    

Uw betaling dient uiterlijk maandag 18 september 2023 in het bezit te zijn van de sociëteit. Na ontvangst van uw betaling is sprake van een definitieve reservering. Hiervan ontvangt u geen bevestiging. Indien u wel een bevestiging van uw betaling wenst, kunt u die per e-mail aanvragen via administratie@societeitdewitte.nl. U kunt tot en met woensdag 20 september (schriftelijk) kosteloos annuleren. Bij niet tijdig of geheel niet annuleren (no-show) bent u 100% van de prijs verschuldigd.

Het volgende concert staat gepland op 17 november met een optreden van de Amerikaanse pianist Ted Rosenthal. In 2024 wordt de serie voortgezet op 19 januari, 22 maart, 13 september en 15 november.


Met vriendelijke groeten en tot ziens bij Jazz at the Club,
Namens de Jazzcommissie van Sociëteit De Witte:

Ronald Blom, Robbert Coops, Ruud Steegman en Wolbrand van der Vis

Close-up van een trompet

Agenda 2023

Ook in 2023 organiseert Jazz at the Club concerten in zowel het The Hague Marriott Hotel als in Sociëteit De Witte, beide gevestigd in Den Haag. Op dit moment is nog niet duidelijk wie er komen spelen, maar daar wordt hard aan gewerkt. Opnieuw zullen verrassende en opvallende jazzmusici en -ensembles worden uitgenodigd. Dat gebeurt samen met het Podium De Nieuwe Kamer en andere partners.

Noteer alvast onderstaande data en check deze site (en die van onze partners) voor updates.

Jazz at the Club in De Witte
* vrijdagavond 22 september
* vrijdagavond 17 november

Jazz at the Club in het Marriott
* zondagmiddag 16 juli
* zondagmiddag 13 augustus

Jurjen Donkers zingt Hans Dulfer en Boris van der Lek spelen op hun instrumenten David Lukacs met zijn klarinet