Archief
jonge Four Others in 1991

VRIJDAG 21 JUNI 2024 - 20.00 (Geweest)

Four Others feat. Bert Boeren

Op vrijdag 21 juni (20.00 uur) trad de band Four Others op in het Leonardo Royal Hotel in Den Haag. Het kwartet bestaande uit vibrafonist Jacco Griekspoor, bassist Andy Valkenburg, gitarist Vincent Koning en drummer Barry Olthof wordt bijgestaan door trombonist Bert Boeren. Four Others ontstond in 1991 op het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Destijds toerde de band onder andere in België tijdens een vakantieperiode. Sindsdien onderhouden de bandleden een onderlinge vriendschapsband. Sinds dit jaar speelt Four Others weer in de oorspronkelijke samenstelling; op 21 juni doet trombonist Bert Boeren mee in een avondvullend programma vol jazzstandards en swingend repertoire.

Over de musici
Trombonist Bert Boeren speeldt na een kleine onderbreking al jaren bij de Dutch Swing College Band. Hij volgde drie jaar een klassieke muziekopleiding in Utrecht, gevolgd door een studie in Hilversum bij Bart van Lier. Hij toerde over de hele wereld en vertegenwoordigde ons land als solist op festivals, zoals het NordRing Festival, de European Jazz-Week en het Classical Jazz Festival in Palm Beach. Hij is hoofddocent aan het Conservatorium in Amsterdam. Hij is trombonist bij het Jazz Orchestra of the Concertgebouw. Hij nam inmiddels met de Dutch Swing College Band 13 albums op en trad regelmatig als soloartiest op met het Metropole Orkest en de Skymasters. Hij trad op met Doe Maar, Herman Brood, Anouk, Jan Smit maar ook met internationale jazzgrootheden als Joe Lovano, Gregory Porter, Toots Thielemans, Clark Terry, Arnett Cobb, Benny Golson, Scott Hamilton en Chick Corea. 

Vibrafonist Jacco Griekspoor ontving uit handen van Eddie Sanchez een prijs voor zijn spel en promotie voor de vibrafoon. Hij speelde bij Bert de Kort’s Swing Group, het Jan Learbuch Orchestra, het Walter Mooi Trio, Doctor Bernard & the Swingcats en met David Lukács, Karel Boehlee, Eddie Conard en Marius Beets.

Vincent Koning speelt gitaar in talrijke formaties, zoals het Lex Jasper Trio, the Ghost, the King and I, North Sea Big Band, Jazz Orchestra of the Concertgebouw, Metropole Orkest en het Glenn Miller Memorial Orchestra; ook speelde hij met onder anderen Jarmo Hoogendijk, Rob van Bavel, Frans van Geest, David Murray, Vincent Herring, Benny Bailey en Ben van den Dungen.  

Andy Valkenburg (contrabas) studeerde aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hij was lid van de Jellyfish Band en speelde onder anderen met Barry Olthof en René ten Cate.

Drummer, geluidtechnicus, producer en oprichter van het jazzlabel O.A.P. Records, Barry Olthof, begeleidde Patricia Wisse, Vincent Koning, Nina Ebbenhout, Karel Boehlee, Denise Jannah, Frits Kaatee, René ten Cate, Harry Happel, David Lukács en vele anderen.

Foto's concert Robin Nolan Trio

Robin Nolan op zijn gitaar

VRIJDAG 17 MEI 2024 - 20.00 (Geweest)

Robin Nolan Gitaartrio

Op vrijdag 17 mei trad het Robin Nolan Trio op in het Leonardo Royal Hotel in Den Haag. Dit gitaartrio onder leiding van de Engelse gitaarmeester Robin Nolan maakt muziek in de stijl van Django Reinhardt, maar is ook beïnvloed door de muziek van AC/DC, the Beatles en Ravi Shankar. Dit concert dat mede mogelijk gemaakt werd door de Stichting Jazz at the Club en het Podium De Nieuwe Kamer past in de serie Friday Night Jazz in het Leonardo Royal Hotel in Den Haag!

Over de musici
Sologitarist Robin Nolan studeerde aan the Leeds College of Music en the Guildhall School of Music. Hij werd oorspronkelijk geïnspireerd door zijn vader die ook gitaar speelde en door de muziek van the Shadows. Later werd hij gegrepen door de gypsy jazz en in het bijzonder die van Django Reinhardt. Hij formeerde zijn eigen trio en schreef en produceerde lesboeken en -video’s (Gypsy Jazz Songbook). Hij trad op met Kim Hoorweg en Sandro Roy en maakte met de zoon van Beatle George Harrison – Dhani – onlangs een nieuw album dat een ode brengt aan de muziek van the Beatles. Country en western ster Willie Nelson roemde zijn spel: “You’ll play a mighty fine guitar”.

Jan Brouwer is naast medewerker van het Nederlands Jazz Archief ook ritmegitarist. Of misschien wel andersom. Hij is vast lid van het Robin Nolan Trio, mede oprichter van Pigalle44 waarmee hij in binnen- en buitenland optrad. Een hoogtepunt is naar eigen zeggen, zijn samenwerking met de meester van de oude Django-stijl Fapy Lafertin met wie hij twee cd’s opnam en veelvuldig optrad en toerde.

Contrabassist Arnoud van den Berg begeleidde velen uit de jazz (Benjamin Herman, Anton Goudsmit) en vooral uit de kringen van de gypsy jazz, zoals Jimmy Rosenberg, Stochelo Rosenberg en Paulus Schäfer. Hij genoot zijn opleiding aan het Amsterdamse Conservatorium.

Foto's concert De V.S.O.P. Big Band

De V.S.O.P. Big Band op het podium

VRIJDAG 19 APRIL 2024 - 20.00 (Geweest)

De V.S.O.P. Big Band

In de serie Friday Night Jazz in het Leonardo Promenade Hotel traden op:
De V.S.O.P. Big Band met een tribute aan Frank Sinatra.

Deze Bigband stond onder leiding van dirigent, arrangeur en componist Frits Bayens en als zanger is Robert Brekelmans aanwezig.

Het repertoire staat weliswaar in het teken van Frank Sinatra met nummers als “Come fly with me”, “The lady is a tramp” en “Summerwind”, maar er komen ook standards als “Basie straight ahead”, “I remember Clifford” en “Polka dots and moonbeams” voorbij. Hun stijl is vergelijkbaar met die van de big bands van Count Basie en Duke Ellington. De band begeleidde onder andere zangeres Denise Jannah. De bigband bestaat uit zestien instrumentalisten, de “Very Special Old People”.

Over de musici
Dirigent, componist en arrangeur Frits Bayens kent een lange muzikale loopbaan. Hij studeerde zowel aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag (piano en kerkorgel) als aan het Rotterdams Conservatorium (compositie/arrangeren lichte muziek/jazz). Hij schreef arrangementen voor de Skymasters, het VARA Dans Orkest en het Metropole Orkest met onder anderen Herbie Hancock, Clare Fischer, Joe Lovano, John Clayton en Mike Stern. Hij leidde daarnaast lange tijd de Frits Bayens Big Band.

Robert Brekelmans is zanger in de stijl van Frank Sinatra. Daarnaast is hij een bewonderaar van Ray Charles. Hij wordt geroemd om zijn performance, dictie, zuiverheid en timing. Nummers als “Mack the knife”, “I’ve got you under my skin” en “One for my baby” staan op zijn repertoire.

De V.S.O.P. Big Band komt uit de regio Utrecht en treedt al geruime tijd in wisselende samenstellingen op. De band bestaat uit 16 instrumentalisten onder wie Chiel van Praag (tenorsaxofoon), Aad Overeem (tenorsaxofoon, fluit, klarinet), Ap Folgerts (altsaxofoon, sopraansaxofoon), Herman Nijenhuis (altsaxofoon, klarinet), André van Willigenburg (bariton saxofoon), Willem van Ewijk (trombone), Hans Kolfschoten (trombone), Fridus Valkema (trombone), Henk van der Ploeg (tuba) Michiel Koot (trompet), Hans Bloemen (trompet), Frans Berkernfelder (trompet), Tjerk Oosterkamp (trompet), Pieter Vos (contrabas), Hans van Welden (slagwerk) en Hans Heinhuis (piano).

Foto's concert Preda Brothers

Preda Brothers

VRIJDAG 22 MAART 2024 - 19.00 (Geweest)

The Preda Brothers

Dit was alweer de 35e editie van Jazz at the Club. Deze keer met het trio van pianist Eduard Preda met Thomas Preda op bas en Ben Stone op drums: The Preda Brothers. Zij vormen naar eigen zeggen een ensemble dat klassieke allure, eigentijdse flair en grenzeloze creativiteit combineert. Binnenkort komt een album van hen uit: “Duality”.
The Preda Brothers traden veelvuldig op in het tv-programma Podium Witteman (waar zij onder andere “Ik zag twee beren…” op een weergaloze wijze speelden), maar ook tijdens het North Sea Jazz Festival en vele andere podia, zoals enige jaren geleden in Sociëteit De Witte. De broers hebben het Prinses Christina Concours gewonnen en worden geroemd door musici en instituten als Chick Corea, de VandenEnde Foundation en Steinway.

Over de musici
Eduard Preda is een meesterlijke pianist die is opgeleid door Jan Wijn en Paolo Giacometti. Ook studeerde hij aan het Berklee College of Music en de Robert Schumann Hochschule. Hij is naast internationaal bewonderd pianist ook componist en muzikaal improvisator. Hij richtte met zijn broer Thomas The Preda Brothers op; ook trad hij op met Fuse.    

Bassist Thomas Preda is een veelzijdige multi-instrumentalist (gitaar en bas) studeerde onder vooraanstaande musici als Victor Wooten, John Patittucci en zijn vader Marius Preda en aan het Berklee College of Music. Hij houdt zich ook bezig met songwriting en rappen.   

Drummer, percussionist, docent en muziekproducer Ben Stone is oorspronkelijk afkomstig uit Engeland. Hij woont in Amsterdam waar hij les geeft aan de British School of Amsterdam. Hij kreeg zelf les van Steve Gadd en Anthony Jackson. Hij begeleidde Graham Gouldman (10CC), Paul Burgess, Bonnie Tyler, Helene Fischer en de Sonny & Cher-show.

Foto's concert Hanna Marieke Trio

Hanna Marieke

VRIJDAG 15 MAART 2024 - 20.00 (Geweest)

Hanna Marieke Trio

Dit concert in de serie Friday Night Jazz in het Leonardo Promenade Hotel vond plaats op 15 maart 2024.

Het trio bestond uit pianiste en zangeres Hanna Marieke, bassist Remco van Vugt en drummer Carlo Longo. Ze speelden stukken van het album “Rhythms of Grace” dat in 2022 op het Haagse O.A.P.-jazzlabel verscheen. Ook nieuwe muziek die dit jaar op cd zal verschijnen staat op het programma.

Over de musici
Pianiste, componiste, zangeres en storyteller Hanna Marieke studeert aan de Codarts-opleiding in Rotterdam. Zij werd geïnspireerd door de muziek van Norah Jones. Haar eerste cd met louter eigen composities “Rhythms of Grace” werd goed ontvangen. Raphael Rodan karakteriseerde haar muziek als volgt: “Her stories are dripping with wisdom”. Zij speelde met Muddy Grease, the HKU Bigband, Thirza Athalja en Géonne Hartman. Hanna Marieke neemt het publiek mee met poëtische verhalen gecombineerd met eigen, moderne jazzcomposities.      

Bassist Remco van Vugt is afkomstig uit een muzikaal gezin. Hij studeerde aan het Conservatorium in Zwolle. Hij maakt deel uit van het Igor Herstel Trio en Vangrail. Hij begeleidde onder anderen Shirma Rouse en René van Kooten.

De uit Italië afkomstige drummer Carlo Longo studeerde onlangs af aan de opleiding van Codarts in Rotterdam. Hij is naast drummer ook producer en geluidstechnicus. Hij richtte met zijn landgenoten Leonardo Franceschini en Andrea Leone het jazztrio LAC op. Ook speelde hij in Othra, de band van superbassist Peter Gheysen.  

Foto's concert Occupational Hazard

Joost Zoeteman en Occupational Hazard Trio

VRIJDAG 19 JAN 2024 - 19.00-21.00 uur (Geweest)

Occupational Hazard Trio - Music With Balls!

Op vrijdag 16 februari 2024 (20.00 uur) was er wederom een top formatie: Occupational Hazard Trio - Music With Balls!

Welk trio bestond uit gitarist Joost Zoeteman, bassist Bart Tarenskeen en drummer Wim de Vries. Het repertoire bestaat uit eigen originele muziek en bestaande composities in een geheel nieuwe vorm. Om de band te citeren: “Al improviserend worden de oneindig verschillende composities in een geheel nieuwe vorm verkend. Op zoek naar het ideale kruispunt van eigenheid, actualiteit en traditie staan de gevoelssprieten volop uit, naar elkaar, naar het publiek, omgeving en sfeer”.

Over de musici
Gitarist Joost Zoeteman geniet bekendheid door zijn eigenzinnige gitaarspel, een cross-over van jazz, gipsy jazz en hedendaagse invloeden uit alle windstreken. Het Amerikaanse magazine “Just Jazz Guitar” roemde zijn spel aldus: “This is music with balls, artistry and attitude from a player who has chops for days”.

Wim de Vries is een van de meest bekende drummers in Europa en vormt samen met René Creemers de ene helft van Drumbassadors.

Bassist Bart Tarenskeen richtte Terence King & The Pillars of Society en het Bart Tarenskeen Trio op en begeleidde vele jazzgrootheden.

Over de locatie
Het Leonardo Royal Hotel Den Haag– het vroegere Promenade Hotel – heeft een rijk jazzverleden en nog steeds organiseert de Haagse Jazzclub hier wekelijks zondagmiddagconcerten, veelal oude stijl, voor een trouw publiek. Naast hotelfaciliteiten zijn er ook een healthclub, bar, vergaderruimten en een uitstekend restaurant.

Foto's concert Hermine Deurloo

Hermine Deurloo

VRIJDAG 19 JAN 2024 - 19.00-21.00 uur (Geweest)

Jazz at the Club: Erik Verwey Trio met Hermine Deurloo

De Jazzcommissie van Sociëteit De Witte organiseerde alweer de 34e editie van Jazz at the Club. Deze keer met het trio van pianist Erik Verwey met Hermine Deurloo op mondharmonica. Onlangs verscheen hun album “About a Home” met tien nieuwe – door Erik Verwey gecomponeerde – stukken.

Over de musici
Hermine Deurloo raakte ooit gefascineerd door de klank van de chromatische mondharmonica en verruilde haar altsaxofoon voor dit instrument. Hermine opereert in de jazz, maar laat zich zeker niet begrenzen door een bepaalde stijl. Haar harmonische stijl van spelen roept associaties op met filmmuziek. Filmische improvisaties blijken dan ook voor haar een leidend onderdeel van de muziek te zijn, zoals te horen is op het album “About a Home”. Zij trad op met uiteenlopende artiesten als Corrie van Binsbergen, Alain Clark, Mike Boddé, het Metropole Orkest, het Schönberg Ensemble, het Willem Breuker Kollektief, het Brussels Jazz Orkest en het Jazz Orchestra of the Concertgebouw. Hermine heeft inmiddels vijf albums op haar naam staan; de laatste is een samenwerking met drummer Steve Gadd en bassist Tony Scherr.    

Pianist Erik Verwey is (film)componist en begeleidde na zijn studie aan de conservatoria van Utrecht en Amsterdam diverse succesvolle theater- en cabaretprogramma’s. Hij toerde met zijn trio in binnen- en buitenland o.a. met zijn album ‘People Flow”.  Zijn meest recente album “About a Home” met Hermine Deurloo is een muzikale vertelling over thuis zijn, weggaan en alles wat dat met zich meebrengt. Het album is goed ontvangen en wordt geroemd door de sterk melodische, ruimtelijke, toegankelijke en dynamische stijl.   

Drummer Joan Terol Amigó is afkomstig uit Catalonië maar woont en werkt afwisselend in Berlijn en Amsterdam. Hij is actief in verschillende projecten als The BvR Flamenco Big Band, Henk Kraaijeveld, Bernard van Rossum Quartet, Chamber9, Xavi Torres- A kind of Beethoven. Hij begeleidde onder anderen Lee Konitz, Benny Golson, Maria Schneider, Dena DeRose, Jesse Davis, Ben van Gelder, Joris Roelofs, Reinier Baas en Benjamin Herman.

Bassist Hendrik Müller is afkomstig uit Duitsland, maar werd geboren in Amsterdam. Zijn muzikale voorkeur ging aanvankelijk uit naar klassieke muziek maar door een verblijf in Amerika tijdens een uitwisselingsproject veranderde dat in jazz en geïmproviseerde muziek.  Hij studeerde aan de Hochschule für Musik und Theater in Hamburg en het Conservatorium van Amsterdam. Hij speelde met Philip Harper, het Daahoud Salim Quintet, Jimmy Halperin, het Maarten Voortman Quintet en het National Radio Orchestra of Greece.  

Jazz at the Club is een initiatief van het College van Bestuur van Sociëteit De Witte. Naast leden kunnen ook Haagse jazzliefhebbers luisteren naar de top van de Nederlandse (en af en toe internationale) jazz. De dresscode is normaliter jasje/dasje, maar bij uitzondering is dat bij Jazz at the Club informeler.

Foto's concert The Dutch Connection

Rob van Bavel en Joris Teepe

VRIJDAG 1 DEC 2023 (Geweest)

Friday Night Jazz at The Leonardo Royal met Rob van Bavel & Joris Teepe: The Dutch Connection

Op vrijdag 1 december traden pianist Rob van Bavel en bassist Joris Teepe op. Het repertoire werd gevormd door nummers die op de onlangs uitgebrachte cd “Dutch Connection” zijn terug te vinden. Voor een deel betreffen dit composities van Rob van Bavel en/of Joris Teepe en voor een deel zijn het traditionals van onder anderen Duke Ellington, Barry Harris, Jerome Kern en Johnny Mercer). Dit concert past in de serie Friday Night Jazz in het Leonardo Royal Hotel in Den Haag! 

Het concert werd mede mogelijk gemaakt door de Stichting Jazz at the Club en het Podium De Nieuwe Kamer.

The Leonardo Royal Hotel – het vroegere Promenade – heeft een rijk jazzverleden. Nog steeds organiseert de Haagse Jazzclub hier wekelijks zondagmiddagconcerten, veelal oude stijl, voor een trouw publiek. Naast hotelfaciliteiten zijn er ook een healthclub, bar, vergaderruimten en een uitstekend restaurant.

Over de musici
De Haagse pianist, componist en arrangeur Rob van Bavel (1965) werd geïnspireerd door illustere voorgangers als Oscar Peterson, Bill Evans en Keith Jarrett. Hij studeerde aan het Conservatorium in Rotterdam en won verschillende prijzen, zoals de tweede prijs in de Thelonious Monk Jazzpiano Competition. Hij speelde met Woody Shaw, Don Braden, Randy Brecker, Johnny Griffin, Gary Willis en vele (inter)nationale jazzmusici. Zijn pianospel is te horen op meer dan tweehonderd albums. Onder zijn eigen naam verschenen twee cd’s: Time for Ballads, the Studio Sessions en Time for Ballads, the Maene Sessions. 

Componist, docent en bovenal bassist Joris Teepe (1962) kent een internationale loopbaan die zich gedeeltelijk in Amsterdam en New York afspeelt. Hij kreeg les van Ron Carter en begeleidde jazzlegendes als Benny Golson, Sonny Fortune, Billy Hart, Rashied Ali, Steve Nelson, Chris Potter. Bobby Watson, Tom Harrell, Randy Brecker en Don Braden. Hij tourde over de hele wereld en nam vele cd’s op.

Artikel PDNK en de Haagse Jazz

Foto's concert Trio Ted Rosenthal

Een portret van Ted Rosenthal

VRIJDAG 17 NOV 2023 (Geweest)

Jazz at the Club: Trio Ted Rosenthal

Op 17 november 2023 was de 33e editie van Jazz at the Club. Deze keer met het trio onder leiding van de Amerikaanse pianist Ted Rosenthal. Hij werd begeleid door bassist Marius Beets en drummer Hans Braber. Ted Rosenthal is een vooraanstaand pianist, componist en auteur die menige prijs in ontvangst mocht nemen.

Over de musici
Pianist Ted Rosenthal wordt internationaal geroemd. Hij treedt zowel als solist op alsook met zijn eigen trio. Ook toerde hij met de Detroit Symphony en Phoenix Symphony. Hij begeleidde onder anderen Gerry Mulligan, Art Farmer, Phil Woods en James Moody. Hij won de prestigieuze Thelonious Monk competitie en bracht als bandleider zo’n 15 cd’s uit. Zijn “Rhapsody in Gershwin” bereikte de eerste plaats op iTunescompetitie en Amazon. Ted Rosenthal is ook actief als componist. Zijn jazzopera “Dear Erich” ging in 2019 in de New York City Opera in première. Hij is daarnaast docent aan de Juilliard School en Manhattan School of Music.

Bassist Marius Beets werd (en wordt) geïnspireerd door het spel van Ray Brown, Ron Carter en Paul Chambers. Hij is afkomstig uit een zeer muzikale familie en startte zijn loopbaan in The Beets Brothers (met zijn broers Peter en Alexander). Hij maakte deel uit van de Houdini’s, het trio Rein de Graaff en het kwartet Ben van den Dungen. Hij begeleidde talloze musici zoals Tineke Postma, Benjamin Herman, Ronnie Cuber, Trijntje Oosterhuis, Scott Hamilton en is de bassist van The Eric Ineke JazzXpress waarin ook Rob van Bavel, Rik Mol en Sjoerd Dijkhuizen. In 2006 ontving hij de Laren Jazz Award. Hij is docent en heeft een eigen cd-label: Maxander.

Hans Braber studeerde slagwerk aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en aan het Berklee College of Music in Boston. Hij woonde en werkte enige tijd in New York waar hij les kreeg van Mel Lewis. Daarna ging hij naar Keulen en tenslotte terug naar Den Haag. Hij speelde met en bij verschillende jazzformaties – ook in De Witte – en organiseerde jazzconcerten in Muzee en het The Hague Marriott Hotel. Hij begeleidde onder anderen Monty Alexander, Rob van Bavel, Lee Konitz, Ack van Rooijen, Mike LeDonne en Vincent Herring.

Jazz at the Club is een initiatief van het college van bestuur van Sociëteit De Witte. Naast leden kunnen ook Haagse jazzliefhebbers luisteren naar de top van de Nederlandse (en af en toe internationale) jazz. De dresscode is normaliter jasje/dasje, maar bij uitzondering is dat bij Jazz at the Club informeler.

In 2024 wordt de serie Jazz at the Club voortgezet op 19 januari, 22 maart, 13 september en 15 november.

Met vriendelijke groeten en tot ziens bij Jazz at the Club,
Namens de Jazzcommissie van Sociëteit De Witte:
Ronald Blom, Robbert Coops, Ruud Steegman en Wolbrand van der Vis

Artikel Tweemaal Ted Rosenthal - door Bert Jansma

Een portret van Masha Bijlsma

VRIJDAG 3 NOV 2023 (Geweest)

Nieuwe locatie Friday Night Jazz: Masha Bijlsma Band ft. Ben van den Dungen

Op vrijdag 3 november (20.00 uur) werd een nieuwe serie Friday Night Jazz gestart op een nieuwe – maar zeer vertrouwde – locatie: Het Leonardo Royal Hotel Den Haag Promenade! Voor dit eerste concert op deze nieuwe locatie hebben we een geweldig ensemble kunnen engageren: het kwintet van zangeres Masha Bijlsma.

Zangeres Masha Bijlsma wordt begeleid door de Duitse pianist Martin Sasse, bassist Taeke Stol en drummer Dries Bijlsma. Op saxofoon speelt Ben van den Dungen als “special guest” mee! Het concert wordt mede mogelijk gemaakt door de Stichting Jazz at the Club en Podium De Nieuwe Kamer.

Over de musici
Zangeres Masha Bijlsma behoort waarschijnlijk tot de meest onderschatte jazzvocalisten van ons land. Ze heeft een imposant vol stemgeluid met een enorm bereik en hier en daar een aangenaam rauw randje. Haar stem klinkt Amerikaans. “Bijlsma zingt net zo “zwart” als dat ze blank en blond is. En dat met een timing en tekstinterpretatie om jaloers op te zijn”, aldus Ruud Meijer in HP-de Tijd. Zij is een bewonderaar van zangeres Abbey Lincoln. Haar laatste cd “Interaction” uit 2022 is een eerbetoon aan haar overleden bandleden Henk de Ligt en Rob van den Broeck. Masha Bijlsma speelde onder anderen met Ilja Reijngoud, Bob Malach, Ben van den Dungen, Tony Lakatos, Stanley Jordan, Bart van Lier, Gary Thomas, Jarmo Hoogendijk, Benny Bailey en Bert Boeren.

De Duitse pianist en componist Martin Sasse kent een rijke, internationale loopbaan. Hij speelde bij het Bundesjazzorchester onder leiding van Peter Herbolzheimer en begeleidde grootheden als Jimmy Cobb, Peter Bernstein, Vincent Herring, Jan Akkerman, Billy Cobham, Jane Monheit, Harry Allen, Till Brönner, Dick Oats, Scott Hamilton, John Ruocco en Tony Lakatos. Hij ontving vele muziekprijzen, trad op vele internationale podia op en maakte vele cd’s onder eigen naam. Hij heeft een eigen trio en kwartet.

Bassist Taeke Stol is vooral in het noorden des lands actief. Hij is lid van The Bobs en treedt op met Ewout Dercksen, Joost Zoeteman, Erwin Voogd, Steven Heemskerk, Huibert Brouwer en the Handsome Harry Company.

Drummer Dries Bijlsma studeerde aan het conservatorium van Rotterdam. Hij speelde met o.a. Woody Shaw, Don Byas, Mal Waldron, Gary Thomas, Tony Lakatos, Ferdinand Povel, Rob van den Broeck en Jasper van ’t Hof. Hij is vader van Masha.

Saxofonist, componist, arrangeur Ben van den Dungen woont in Den Haag. Na zijn studie aan het Koninklijk Conservatorium verbreedde hij zijn muzikale blikveld door in New York, Cuba en Mumbai te studeren en op te treden. Hij speelde in Nueva Manteca, Ben van den Dungen/Jarmo Hoogendijk Quintet, Brand New Orleans, Louis van Dijk Superband en Tango Extremo. Hij begeleidde vele latin grootheden, maar ook Woody Shaw, Mal Waldron, Art Taylor, Jim McNeely en Jimmy Knepper. Hij was betrokken bij de Haagse jazzfestivals als Delta Jazz Concerts en Pure Jazz Fest en is bestuurlijk actief in de Haagse belangenorganisatie voor jazzmusici, BID

Over de locatie
Het Leonardo Royal Hotel – het vroegere Promenade Hotel – heeft een rijk jazzverleden en nog steeds organiseert de Haagse Jazzclub hier wekelijks zondagmiddagconcerten, veelal oude stijl, voor een trouw publiek. Naast hotelfaciliteiten zijn er ook een healthclub, bar, vergaderruimten en een uitstekend restaurant. Voorafgaand aan Friday Night Jazz biedt het restaurant LEO’S een LEO’S tasting menu aan. Het zijn gerechten met verhalen en kennis en nodigt jou uit op een culinaire reis rond de wereld. Voor meer informatie: 070-3525161.

Het Leonardo Royal Den Haag Promenade Hotel is gevestigd aan de Van Stolkweg 1 in Den Haag (070-3525161).

De volgende editie van Friday Night Jazz zal plaats vinden op vrijdag 1 december eveneens in het Leonardo Royal Hotel. Save the date!

Artikel Jasper, Masha and The Bad Plus

Foto's concert "The Music of Chet Baker" met het kwartet John Engels

John Engels achter de drums

VRIJDAG 22 SEPT 2023 (Geweest)

“The Music of Chet Baker" met het kwartet John Engels

De Jazzcommissie van Sociëteit De Witte organiseerde de 32e editie van Jazz at the Club. Deze keer met het kwartet van John Engels dat een eerbetoon aan trompettist en zanger Chet Baker bracht. Drummer John Engels werd begeleid door Jan van Duikeren (trompet/bugel), Karel Boehlee (piano) en Tobias Nijboer (contrabas). Dit concert stond mede in het teken van het Platinum Jubilee dit jaar van John Engels: Zwinging 70 Years on Drums!

Chet Baker (1929-1988) was een even legendarische als ongrijpbare jazzmusicus wiens leven  in Amsterdam exact 35 jaar geleden op 13 mei ( de geboortedag van John Engels! ) tot een einde kwam door een val uit het raam van zijn hotel. Hij speelde trompet in het Gerry Mulligan Quartet dat in feite de westcoastjazz introduceerde. Chet Baker was bijzonder populair, ook als “coole” zanger. Vele concerten en opnamen van hem zijn nog steeds verkrijgbaar. De biografie “Herinneringen aan een lyrisch trompettist” (van Gennep, 1989) geschreven door Jeroen de Valk geeft een goed overzicht van zijn muzikale loopbaan en betekenis.   

Over de musici
Drummer John Engels is al zeventig jaar als professioneel drummer actief. Zijn drumstijl is ongeëvenaard  en het feit dat hij 13 mei j.l. 88 jaar is geworden verhindert hem niet om nog steeds in diverse ensembles te spelen. Zoals met dit kwartet in het kader van zijn jubileumtournee. Hij startte zijn loopbaan in het trio van Pia Beck, speelde samen met Kid Dynamite, de Diamond Five, de bigband van Boy Edgar en met het trio Louis van Dijk (met bassist Jacques Schols). Hij trad op met Chet Baker (!!), Ben Webster, Art Farmer, Stan Getz, Sonny Stitt, Wynton Marsalis en vele andere nationale en internationale jazzgrootheden. Hij ontving vele prijzen en onderscheidingen en werd in 2021 en 2022 verkozen tot beste jazzdrummer van de Benelux. In 2018 trad hij met Louis van Dijk en bassist Ruud Ouwehand op in De Witte, hetgeen resulteerde in “De Witte CD”. (MWB SoundProducts). Met Chet Baker maakte hij twee grote tournees door Japan. Daar werd ook de schitterende cd “Live in Tokyo” opgenomen. De totale discografie van John bevat meer dan 250 platen en is vorig jaar in een Discografie boekje uitgebracht. Daarnaast heeft Jeroen de Valk in 2015 het muzikale leven van John vastgelegd in de biografie: “Hé Vogel, wanneer spelen we weer?”

Jan van Duikeren is trompettist, componist, arrangeur en producent. Zijn spel is energiek en lyrisch. Inmiddels is zijn faam hem vooruit gereisd door op te treden met Paul Weller, Dr. John, Dr. Lonnie Smith, Sheila E., Candy Dulfer, New Cool Collective en het Jazz Orchestra of the Concertgebouw. Ook heeft hij zijn eigen groepen: Fingerprint en JvD4.

Met JvD4 heeft hij recent 2 Edisons ontvangen voor de plaat “Short Stories” waarvan hij er één aan John Engels heeft gegeven.

Pianist Karel Boehlee studeerde af aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hij begeleidde Toon Roos, Martijn van Iterson, Peter Tiehuis, Toots Thielemans, Benjamin Herman, Philip Catherine, Tom Beek, Fay Claassen en Gino Vanelli. Met zijn eigen trio nam hij in Japan een aantal cd’s op.  

Bassist Tobias Nijboer studeerde aan het Prins Claus Conservatorium en het prestigieuze Purchase College in New York. Zijn muzikale carrière loopt van Peter Bernstein tot Ruud Jacobs en van Benjamin Herman tot Cyrille Aimée. Hij speelt op vaste basis in FUSE (bekend van Podium Witteman/Podium Klassiek), het Daan Kleijn Trio en de Dutch Concert Big Band.

Jazz at the Club is een initiatief van het college van bestuur van Sociëteit De Witte. Naast leden kunnen ook Haagse jazzliefhebbers luisteren naar de top van de Nederlandse (en af en toe internationale) jazz. De dresscode is normaliter jasje/dasje, maar bij uitzondering is dat bij Jazz at the Club informeler.

Artikel Bert Jansma - John Engels

Karel Boehlee achter de piano

ZONDAG 13 AUG 2023 (Geweest)

Zomerjazz in het Marriott: Kwartet Karel Boehlee

Op zondagmiddag 13 augustus (inloop 14.30 uur, start concert 15.00 uur) trad het kwartet van pianist Karel Boehlee op. Samen met saxofonist Paul van der Feen, bassist Tijs Klaassen en drummer Joost van Schaik verzorgen zij een gevarieerd en bovenal swingend programma. Dit concert werd georganiseerd door de Stichting Jazz at the Club in samenwerking met Podium De Nieuwe Kamer, het The Hague Marriott Hotel en O.A.P. Records (van Barry Olthof).

Over de musici
Pianist en componist Karel Boehlee is afkomstig uit Leiden. Zijn muzikale loopbaan startte op jonge leeftijd. Hij is zeer geliefd in Japan en Zuid-Korea. Met zijn European Jazz Trio – met bassist Hein van de Geijn en drummer Hans van Oosterhout – maakte hij furore met optredens en het uitbrengen van vele cd’s op het Japanse jazzlabel Keystone records. Hij trad op met Toots Thielemans, Philip Catherine, Toon Roos, Gino Vannelli, Martijn van Iterson, Jesse van Ruller, Woody Shaw, Wynton Marsalis, Roberta Gambarini, Peter Erskine en vele anderen. Zijn unieke stijl wordt gekenmerkt door een ijzersterk ritme en “het raakt het centrum waar muziek de ziel binnen gaat”.

Altsaxofonist Paul van der Feen wordt als een originele en een toonaangevende musicus in het Nederlandse jazzlandschap beschouwd. Hij maakt deel uit van het Metropole Orkest dat een Grammy Award verdiende. Hij speelde met sterren als Chaka Khan, Herbie Hancock, Elvis Costello, Gregory Porter, Al Jarreau en John Scofield. Hij studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam. Hij won de prestigieuze White Foundation World Saxophone Competition. Met vriend en drummer Roy Dackus richtte hij de band Odysee op en met trompettist Alex Sipiagin het project Inception.

Bassist en componist Tijs Klaassen studeerde aan het Amsterdams Conservatorium en Boyer College of Music and Dance in Philadelphia. Hij kreeg privéles van Ron Carter. Hij treedt op met zijn eigen quintet en nam cd’s op met o.a. Ben van Gelder, Suzan Veneman, Peter Beets/Henk Meutgeert New Jazz Orchestra, Mo van der Does, Gidon Nunes Vaz en anderen.

Joost van Schaik, drummer, speelt in vele formaties, zoals het Amsterdam Jazz Quintet, het Toon Roos Quartet, de combo’s van Philip Catherine, Benjamin Herman, Juraj Stanik, Sjoerd Dijkhuizen en het Daan Klein Trio. Ook begeleidde hij Greetje Kauffeld, Martijn van Iterson, Joris Roelofs, Eef Albers, Jarmo Hoogendijk, Rein de Graaff, James Moody, Toots Thielemans, Curtis Fuller en Jesse van Ruller. Hij maakte opnames met Joe Cohn, Ivan Paduart, Sanne van Hek, Nico Bunink en het Philip Catherine/Brussels Jazz Orchestra. Afgelopen seizoen trad hij (net als Karel Boehlee) meerdere keren op bij de befaamde Kafé Kafka concerten op de zondagmiddag bij Podium De Nieuwe Kamer.

Een portret van Jochem le Cointre

VRIJDAG 12 MEI 2023 (Geweest)

Friday Night Jazz met Jochem le Cointre Trio ft Dimitri Chapeau

Op vrijdagavond 12 mei a.s. (inloop vanaf 20:00) vond in het The Hague Marriott Hotel een nieuwe editie van “Friday Night Jazz” plaats met een optreden van het Jochem le Cointre Trio ft. Dimitri Chapeau (tenorsax). Het trio bestond uit Jochem le Cointre (piano), Jules Monen (contrabas) en Barry Olthof (Drums). Het was een swingende en avontuurlijke muzikale avond met straight-ahead jazz en bekende jazzklassiekers.

Over de musici
Jochem le Cointre is veelzijdig en bovenal muzikaal. Hij is niet alleen componist - zoals van de opera "Steppenwolf" -  en (theater)schrijver, maar ook een begaafd pianist. Hij maakte onderdeel uit van het Fries kamerorkest, het Colori Esemble en de jazzformatie Mastri - Le Conte Duo. Le Cointre ontving verschillende prijzen (zoals op het Prinses Christina Concours 2006 en 2008 en het Parnas Muziekconcours) en studeerde in New York aan The New School. Hij integreert klassieke en niet-klassieke muziek op een verbluffende wijze.

De van oorsprong Russische tenorsaxofonist Dimitri Chapeau trad onder anderen op met Joris Teepe, Harry Emmery, Jasper Soffers, Ben Schröder, Michael Varekamp (The Legends) en Wynton Marsalis. Zijn saxofoonspel is avontuurlijk, swingend en straight ahead.

Barry Olthof is drummer, producer en opname technicus. In 2007 richtte hij het jazzlabel O.A.P. Records op met als thuisbasis Den Haag. Barry Olthof begeleidde als drummer o.a René ten Cate, Vincent Koning, Scott Hamilton, Nina Ebbenhout, David Lukacs, Denise Jannah, Frits Kaatee, Andy Valkenburg en vele anderen.

Bassist Jules Monen komt uit een muzikale familie. Samen met zijn vader Cris en zijn zuster Josephine vormt hij The Monen Family. Hij speelde verder met Timothy Banchet, Benjamin Herman, Frits Landesbergen, Francesca Tandoi en anderen. Zijn repertoire wordt beïnvloed door jazz en blues.
 
Friday Night Jazz at the Marriott
Onder auspiciën van de stichting Jazz at the Club worden onder de titel Friday Night Jazz at the Marriott jazzconcerten georganiseerd in samenwerking met Podium de Nieuwe Kamer en het The Hague Marriott Hotel.

Artikel Bert Jansma - Spitsuur op zondag

Bigband JustUs, met zangeres Ciara Clercx

VRIJDAG 24 MAART 2023 (Geweest)

Friday Night Jazz met bigband JustUs

Op vrijdagavond 14 april vond in het The Hague Marriott Hotel een nieuwe editie van “Friday Night Jazz” plaats met een optreden van de (kleine) bigband JustUs. JustUs combineerde de beste elementen van een bigband met het meer intieme karakter en het individuele geluid van een combo. Het was een gedenkwaardig en stevig concert met swingende klassiekers, maar ook met jazzfunk, latin jazz en melodieuze pop. Het diverse en eigenzinnige repertoire liet de muzikale power en meerstemmige arrangementen voor blazers volledig tot hun recht komen.

Over de musici
JustUs bestaat uit twaalf instrumentalisten aangevuld met zangeres Ciara Clercx. Dirigent en coach is Werner Janssen, als saxofonist regelmatig te beluisteren in het Metropole Orkest. Verder bestaat de band – die in 1995 is opgericht en opereert vanuit Woerden – uit:

*Denis Verhoef en Lex de Wolf (altsax),
*Jorien Launspach (tenorsax),
*Rudie Neve (baritonsax),
*Frans Brugman, Maarten Meijer en Ger Timmer (trompet),
*Rob Hofman en Fridus Valkema (trombone),
*Tom Snijders (piano),
*Frans Janse (bas) en
*Arjen Blok (drums)

Friday Night Jazz at the Marriott
Onder auspiciën van de stichting Jazz at the Club worden onder de titel Friday Night Jazz at the Marriott jazzconcerten georganiseerd in samenwerking met Podium de Nieuwe Kamer en het The Hague Marriott Hotel.

Portret van Luca Warmer

VRIJDAG 24 MAART 2023 (Geweest)

Jazz at the Club: Westland Saxofoon Orkest met solisten John Helliwel en Marc Scholten

Alweer de 31e editie van Jazz at the Club. Het was een spectaculair optreden. Het Westland Saxofoon Orkest bestaat uit zestien (!) musici, hoofdzakelijk saxofonisten en een ritmesectie. Onder hen John Helliwell, tenorsaxofonist van Supertramp en Marc Scholten, leadsaxofonist van het Metropole Orkest. De muzikale leiding is in handen van Erik-Jan de With.

Over de musici
Het Westland Saxofoon Orkest vormt een perfecte combinatie van professionals, conservatoriumstudenten en enthousiaste hobbyisten: van sopranino tot aan de tubax, ieder register is in dit orkest vertegenwoordigd. Het programma is gevarieerd en beweegt zich tussen jazz en klassiek, getuige samenwerkingsprojecten met de saxofonisten David Kweksilber, Benjamin Herman en Bart Wirtz. Het orkest bestaat dit jaar tien jaar.
 
Oprichter en muzikale leider van het Westland Saxofoon Orkest is Erik-Jan de With, die zelf – uiteraard als saxofonist – speelt bij het ensemble Klang, Orkest De Ereprijs en sporadisch bij Asko Schönberg.
 
Tenorsaxofonist John Helliwell is bekend van Supertramp, een van de meest vooraanstaande symfonische rockgroepen, onder andere bekend van de lp/cd “Even in the quietest moments…”. Zijn duidelijke herkenbare geluid is nu ook in de jazzmuziek re horen. Zo heeft hij recent de cd “Don’t ever leave me” uitgebracht op Challenge Records, begeleid door Hans Vroomans, Marcel Serierse en Jasper Somsen.
 
Atsaxofonist Marc Scholten is de tweede solist bij dit optreden. Hij is de leadsaxofonist en klarinettist van het Metropole Orkest. Hij is (mede-)oprichter van Oostenwind en van het saxofoonkwartet Koh-I-Noor. Hij speelde met grootheden als Herbie Hancock, Elvis Costello, Ray Brown, Joe Cocker, Mike Stern. Kenny Barron, Pat Metheny en Kenny Werner.
   
Jazz at the Club is een initiatief van het college van bestuur van Sociëteit De Witte. Naast leden kunnen ook Haagse jazzliefhebbers luisteren naar de top van de Nederlandse (en af en toe internationale) jazz. De dresscode is normaliter jasje/dasje, maar bij uitzondering is dat bij Jazz at the Club informeler.

De volgende concerten staan gepland op vrijdag 22 september en 17 november.

Portret van Luca Warmer

VRIJDAG 10 MAART 2023 (Geweest)

Friday night jazz at The Hague Marriott hotel: Ons trio met Luca Warmer en Davide Sgarra

Op vrijdagavond 10 maart 2023 vond in het The Hague Marriott Hotel een nieuwe editie van “Friday Night Jazz” plaats met een optreden van jazzzangeres Luca Warner, begeleid door klarinettist Davide Sgarra en het vaste Friday Night Jazz-trio bestaande uit pianist Rob van Bavel, bassist Frans van Geest en drummer Hans Braber.

Over de musici
Luca Warner is een ware stemkunstenaar. Tijdens haar optredens vermengt zij klank, ritme, zang en dichtwerk tot een muzikaal schouwspel. Haar liefde voor jazz begon al op jonge leeftijd. Op haar tiende begon ze altsax te spelen, later volgde zang. “Muziek schrijven en net zo gepassioneerd en vrij zingen als Nina Simone, Rachelle Ferrell en Carmen McRae, dat is iets ultiems”. Zij toerde met het koor van The Kyteman Orchestra, en werkte mee met projecten van het Metropole Orkest en het Jazz Orchestra of the Concertgebouw.
Luca is afgestudeerd aan het Koninklijk Conservatorium, won twee muziekprijzen waaronder de Mingus Prijs in 2021 en bracht haar debuut EP “Huub” uit. Nu toert zij met haar theaterconcert “Appelstroop met tranen” door heel Nederland  en geeft een maandelijkse show “Luca’s Lab” in Amsterdam.    

Davide Sgarra is afkomstig uit Italië. Hij startte zijn muzikale loopbaan als klarinettist in 2015. Hij trad in die periode vooral op in zijn land met musici als Rossano Sportiello, Roberto Piccolo en Luca Filastro en de band The Sheik Swing Trio. In 2019 verkaste hij naar Den Haag. Hij volgde les van John Ruocco aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. In New York kreeg hij de mogelijkheid om samen te spelen met Harry Allen. Davide is lid van swingband The Royal Croquettes en speelde bij de bigband van het Koninklijk Conservatorium en het Landesjugendjazzorchester Hamburg. Zijn lyrische en swingende spel is van uitzonderlijke klasse. Dit jaar start hij zijn masters aan de Manhattan School of Music in New York.  

Pianist Rob van Bavel is als pianist geïnspireerd door de muziek van Oscar Peterson, Bill Evans en Keith Jarrett. Na zijn opleiding aan het Rotterdams Conservatorium ontwikkelde hij zich tot een van de beste jazzpianisten van ons land in het swing- en bopidioom. Hij speelde met Ben van den Dungen, Jarmo Hoogendijk, Piet Noordijk, Eric Ineke, Carolyn Breuer, Rik Mol, Tineke Postma en Ad Colen. Hij speelt vaak met zijn eigen trio The Ghost, the King & I. Onlangs verscheen zijn cd “Time for ballads!”. Met zijn zoon en pianist Sebastiaan van Bavel nam hij onlangs de cd “Quatre Mains” op.

Bassist Frans van Geest doceert op de Codarts-opleiding in Rotterdam. Hij is lid en medeoprichter van het Jazz Orchestra of the Concertgebouw en begeleidde in die hoedanigheid vele (inter)nationale sterren, zoals Toots Thielemans, Joe Lovano, Bud Shank, Roy Hargrove, Scott Hamilton, Slide Hampton, Johnny Griffin, Monty Alexander, Curtis Fuller en Deborah Brown. Van Geest is een veel gevraagd begeleider die op vele podia optrad. Hij is te horen op cd’s van Jesse van Ruller, Rob van Bavel, het Jazz Orchestra of the Concertgebouw, Martijn van Iterson en het Metropole Orkest.

Hans Braber drummer, studeerde aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en aan de Berklee School of Music in Boston, waarna hij naar New York verhuisde. Hij was daar als drummer actief en nam les bij o.a. Mel Lewis. Van 1985 tot zijn terugkeer naar Den Haag in 1998 woonde en werkte hij in Keulen, als docent verbonden aan de Rheinische Musikschule. Hij speelde o.a. met Monty Alexander, Lalo Schifrin, Benny Bailey, Don Friedman, Larry Coryell, Mike LeDonne en Vincent Herring.
 
Friday Night Jazz at the Marriott

Onder artistieke leiding van Hans Braber en onder auspiciën van de stichting Jazz at the Club worden onder de titel Friday Night Jazz at the Marriott jazzconcerten georganiseerd in samenwerking met Podium de Nieuwe Kamer en het The Hague Marriott Hotel. Tot aan de zomer van 2023 vindt deze reeks plaats op de vrijdagen 14 april en 12 mei.

Jazz Orchestra of the Concertgebouw

VRIJDAG 20 JAN 2023, 19:00 - 21:00, PLEINZAAL SOCIËTEIT DE WITTE (Geweest)

INTRIODUCTION MET PIANIST HARRY HAPPEL

Op vrijdag 20 januari trad Intrioduction, het trio van pianist Harry Happel op in de Pleinzaal. Dit is een initiatief van de Jazzcommissie. Deze “exuberante swingende” pianist is een echte publieksspeler samen met zijn geoliede ritmesectie van Sven Happel (bas) en Jasper van Hulten (slagwerk). Intrioduction speelt een grote variatie aan composities, variërend van “We’ve only just begun” van The Carpenters tot “Liesbestraum van Frans Liszt. En van “Yellow bird” van Pat Boone tot “Nocturne opus 55 nr. 1” van Frédéric Chopin en dat alles verpakt in een swingend, jazzy jasje, in de stijl van Oscar Peterson.

Jazz at the Club
Jazz at the Club is een initiatief van het college van bestuur en de jazzcommissie van Sociëteit De Witte. Naast leden kunnen ook jazzliefhebbers luisteren naar de top van de Nederlandse (en af en toe internationale) jazzscene. De dresscode is normaliter jasje/dasje, maar bij uitzondering is dat bij Jazz at the Club informeler. Tijdens het concert wordt een eenvoudig hapje geserveerd.

In 2023 zal Jazz at the Club in De Witte verder plaatsvinden op 24 maart, 22 september en 17 november.

Artikel Intrioduction - door Robbert Coops

Jazz Orchestra of the Concertgebouw

ZONDAGMIDDAG 15 JANUARI 2023 (Geweest)

NIEUWJAARSCONCERT - JAZZ ORCHESTRA OF THE CONCERTGEBOUW MET “THRENODY”!

Op zondagmiddag 15 januari speelde het Jazz Orchestra of the Concertgebouw in het The Hague Marriott Hotel een repertoire van de onlangs uitgebrachte cd “Threnody”. Het waren composities en arrangementen van Jim McNeely die hij schreef tijdens en na de coronatijd. Dit nieuwjaarsconcert was georganiseerd door de Stichting Jazz at the Club, Podium De Nieuwe Kamer en het The Hague Marriott Hotel.

Threnody
De muziek op het album “Threnody” – dat recent in het BIM-Huis in Amsterdam werd gepresenteerd - werd gecomponeerd door Jim McNeely tijdens en vlak na de recente coronaperiode in 2021 toen hij composer in (virtual) residence van het Jazz Orchestra of the Concertgebouw was. Die tijd beïnvloedde zijn compositieproces, maar klinkt ook door in de muziek. “Het album staat midden in de maatschappij en omvat de hele breedte van menselijke emoties”, aldus de site van het Jazz Orchestra of the Concertgebouw. Het album werd door critici enthousiast ontvangen. Drummer Martijn Vink is voor deze gelegenheid dirigent. De Amerikaanse pianist, arrangeur en componist Jim NcNeely, bekend van het Stan Getz Quartet, Phil Woods Quintet en het Vanguard Jazz Orchestra, werkte als dirigent voor tal van internationale bigbands en ontving tussen 1997 en 2019 tien Grammy-nominaties.

Jazz Orchestra of the Concertgebouw
Het Jazz Orchestra of the Concertgebouw wordt beschouwd als de beste bigband van Europa. Dit 17-koppige gezelschap kent een grote reputatie, zowel nationaal als internationaal, getuige de vele succesvolle tournees, optredens en goed ontvangen (cd)opnamen. Het orkest staat onder leiding van dirigent Rob Horsting. Het orkest is in 1999 opgericht en vormt de ruggengraat van de jazzprogrammering van het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam. Het orkest won vele Edison Awards, waaronder voor het album “Crossroads”. In oktober 2021 stond dit album centraal tijdens een afgeladen concert in het Marriott Hotel.

De topbezetting was als volgt:
* Marco Kegel, altsaxofoon
* Jasper van Damme, altsaxofoon
* Simon Rigter, tenorsaxofoon
* Sjoerd Dijkhuizen, tenorsaxofoon
* Juan Martinez, baritonsaxofoon
* Wim Both, trompet
* Erik Veldkamp, trompet
* Jan van Duikeren, trompet
* Ruud Breuls, trompet
* Jan Oosting, trombone
* Ilja Reijngoud, trombone
* Bert Boeren, trombone
* Martin van den Berg, bastrombone
* Martijn van Iterson, gitaar
* Miguel Rodriguez, piano
* Frans van Geest, contrabas
* Martijn Vink, drums

Artikel Bert Jansma DHC - De klaagzang van Jim McNeely

The Hague Jazz Project

VRIJDAG 18 NOVEMBER 19.00 - PLEINZAAL, SOCIETEIT DE WITTE (Geweest)

CONCERT & CD THE HAGUE JAZZ PROJECT ALS EERBETOON AAN ACK VAN ROOIJEN

De 29e editie van Jazz at the Club vond plaats op vrijdagavond 18 november 2022. Het was een gedenkwaardige avond met een optreden van de (kleine) bigband The Hague Jazz Project onder leiding van Nanouck Brassers die voor deze gelegenheid alle arrangementen schreef. Het concert stond in het teken van de vorige jaar overleden trompettist en bugelspeler Ack van Rooijen en trompettist en bandleider Wim Minnaar. Ook speelt pianist Juraj Stanik composities van Ack van Rooijen. Gelijktijdig werd de dan spiksplinternieuwe cd van The Hague Jazz Project gepresenteerd met o.a. composities van Ack van Rooijen en arrangementen van Wim Minnaar en Nanouck Brassers.      

The Hague Jazz Project
The Hague Jazz Project is een small bigband die al eens eerder in De Witte optrad. Er wordt zowel in de traditionele bigbandstijl als in een soft combostijl gespeeld. Het repertoire bestaat uit arrangementen van het werk van Nederlandse en Amerikaanse jazzmusici als Rob Madna, Jerry van Roojen, Frans Elsen, Thad Jones, Herbie Hancock en Miles Davis, gearrangeerd door de in november 2021 overleden oprichter, trompettist en bandleider Wim Minnaar.

De band bestaat uit Nanouck Brassers, Victor Borkent en Erik Hilferink (allen trompet), Leo Meijer, Hans Goemans en Anja Nielsen (allen saxofoon), Gert Bloemen, Ruud Welle en Cyril Scheepmaker (allen trombone), Michel Blokhuizen (piano), Willem van Wijngaarden (contrabas) en Bert Kamsteeg (drums).   

CD “Remembering”
Als hommage aan de in 2021 overleden Ack van Rooijen en Wim Minnaar – beiden inspirator, mentor, muzikale raadgever en vriend van The Hague Jazz Project – vindt dit concert in De Witte plaats op de sterfdag van Ack van Rooijen. Dan zal ook de cd worden gepresenteerd met muziek van o.a. Benny Golson, Art Blakey and the Jazz Messengers, Ack van Rooijen en Nanouck Brassers. De cd verschijnt op het ESP-label (van Frits Landesbergen en Nanouck Brassers) met nummers als Killer Joe, Autumn Bugle, Along come Betty en I remember Clifford. De cd zal tegen een speciale introductieprijs van 15 euro te koop zijn.

Jazz at the Club
Jazz at the Club is een initiatief van het college van bestuur van Sociëteit De Witte. Naast leden kunnen ook Haagse jazzliefhebbers luisteren naar de top van de Nederlandse (en af en toe internationale) jazzscene. De dresscode is normaliter jasje/dasje, maar bij uitzondering is dat bij Jazz at the Club informeler. Ook begon dit concert om 19:00 uur en duurde tot ongeveer 21:00 uur, Tijdens het concert werd een eenvoudig hapje geserveerd.

Recensie The Hague Jazz Project - door Robbert Coops

Sanna van Vliet

VRIJDAG 11 NOVEMBER 20.30 - THE HAGUE MARRIOTT HOTEL (Geweest)

PIANISTE/ ZANGERES SANNA VAN VLIET

Op vrijdagvond 11 november (20:30 uur) vond een jazzconcert plaats met pianiste en zangeres Sanna van Vliet. Zij werd begeleid door Ed Verhoeff op gitaar, Marius Beets, bas en Hans Braber, drums. Plaats van handeling is het The Hague Marriott Hotel. Dit concert werd georganiseerd door de Stichting Jazz at the Club in samenwerking met Podium De Nieuwe Kamer en het The Hague Marriott Hotel.

Over de musici
Jazzzangeres, pianiste, bandleider en docente Sanna van Vliet studeerde aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Zij heeft inmiddels een internationale carrière opgebouwd met optreden met Wouter Hamel, Cees Slinger, Eric Ineke, Ruud Jacobs, Ack van Rooijen, Jarmo Hoogendijk, Ben van den Dungen en de Beets Brothers. Ook is zij bandleider van haar eigen trio en de groep Sannavan (met Marius Beets en Ed Verhoeff). Er verschenen verschillende cd’s onder haar naam. Zij geeft les aan het Amsterdamse Conservatorium.     

Gitarist Ed Verhoeff startte zijn muzikale loopbaan bij verschillende blues- en popgroepen. Na zijn opleiding aan het Haagse en Utrechtse Conservatorium ging hij meer het jazzpad op. Het resulteerde in vele (internationale) optredens en cd’s (onder eigen naam). Hij is oprichter van de Ed Verhoeff Band en speelde samen met Philip Catherine, Adam Nussbaum. Martin Verdonk, Izaline Calister, Alex Acuna, Hein van de Geyn en Mathilde Santing. Ook speelde hij bij het Metropole Orkest, Nueva Manteca en Batik. Hij geeft gitaarles aan het Codarts in Rotterdam.     

Marius Beets startte zijn muzikale loopbaan met zijn broers Peter (piano) en Alexander (tenorsaxofoon) in The Beets Brothers. Daarna speelde hij in vele formaties, zoals The Houdini’s, het Trio Rein de Graaff, Lotz of Music (met fluitist Mark Alban), Five Up High (met Jasper Blom en Benjamin Herman), Jazzinvaders, JazzXpress (met Eric Ineke), Ben Van den Dungen Quartet, TAFKAMB (waar hij bandleider van was), Ruud Breuls & Friends en SANNAVAN (met Sanna van Vliet). Hij begeleidde vele grootheden onder wie Johnny Griffin, Rita Reys, Piet Noordijk, Bud Shank, Lee Konitz, Scott Hamilton, Doug Webb, Rob van Bavel, Fay Claassen, Judith Nijland, Tineke Postma, Rick Mol, James Moody en David Liebman. Beets doceert aan het Rotterdams Conservatorium en beheert een eigen jazzlabel: Maxanter Records).    

Hans Braber, drummer, studeerde aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en aan de Berklee School of Music in Boston, waarna hij naar New York verhuisde. Hij was daar als drummer actief en nam les bij o.a. Mel Lewis. Van 1985 tot zijn terugkeer naar Den Haag in 1998 woonde en werkte hij in Keulen, als docent verbonden aan de Rheinische Musikschule. Hij speelde o.a. met Monty Alexander, Lalo Schifrin, Benny Bailey, Don Friedman, Larry Coryell, Mike LeDonne, Vincent Herring, Dena DeRose, Rob van Bavel, Martien Oster en Tom van der Zaal. Braber is medeverantwoordelijk voor de artistieke invulling van Jazz at the Marriott.   

Friday Night Jazz at the The Hague Marriott
Friday Night Jazz at The Marriott wordt door de Stichting Jazz at the Club in samenwerking met het Podium De Nieuwe Kamer, The Hague Marriott Hotel en de belangenvereniging voor jazz, wereld- en improvisatiemuziek Den Haag (BID) georganiseerd.

Het The Hague Marriott Hotel is gevestigd aan de Johan de Wittlaan 30 in Den Haag.

Pianist Rob van Bavel

VRIJDAG 14 OKTOBER 20.30 - THE HAGUE MARRIOTT HOTEL (Geweest)

TALENTENDUO JAZZOPLEIDING CONSERVATORIUM

Op vrijdagavond 14 oktober vond in het The Hague Marriott Hotel een nieuwe editie van “Friday Night Jazz” plaats met een optreden van klarinettist Davide Sgarra en gitarist Emiliano Roca, beiden talentvolle studenten aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Zij werden begeleid door het vaste Friday Night Jazz-trio bestaande uit pianist Rob van Bavel, bassist Frans van Geest en drummer Hans Braber. “Dit concert paste uitstekend in de doelstellingen van de Stichting Jazz at he Club”, aldus voorzitter en jazzliefhebber Ronald Blom. “Talenten een professioneel podium bieden. En dat met drie uiterst ervaren begeleiders, een ideale combinatie”.

Over de musici
De jonge, Italiaanse gitarist Emiliano Roca is al sinds zijn schooljaren gefascineerd door jazz. Toen dat mogelijk was ging hij in Den Haag studeren aan de jazzopleiding van het Koninklijk Conservatorium. Hij krijgt gitaarles van Martijn van Iterson en Antoine Boyer. Sinds kort is hij bandleider van een trio met Davido Eglitis en Arjun Ramdas. Hij toerde met diverse ensembles door ons land en Europa.

Davide Sgarra is eveneens afkomstig uit Italië. Hij startte zijn loopbaan als klarinettist in 2015. Hij trad in die periode vooral op in zijn land met musici als Rossano Sportiello, Roberto Piccolo en Luca Filastro en de band The Sheik Swing Trio. In 2019 verkaste hij naar Den Haag. Hij volgde les aan het conservatorium van John Ruocco. In New York kreeg hij de mogelijkheid om samen te spelen met Harry Allen. Davide is lid van swingband The Royal Croquettes en speelde incidenteel bij de bigband van het Koninklijk Conservatorium en het Landesjugendjazzorchester Hamburg.

Pianist Rob van Bavel is als pianist geïnspireerd door de muziek van Oscar Peterson, Bill Evans en Keith Jarrett. Na zijn opleiding aan het Rotterdams Conservatorium ontwikkelde hij zich tot een van de beste jazzpianisten van ons land in het swing- en bopidioom. Hij speelde met Ben van den Dungen, Jarmo Hoogendijk, Piet Noordijk, Eric Ineke, Carolyn Breuer, Rik Mol, Tineke Postma en Ad Colen. Hij speelt vaak met zijn eigen trio The Ghost, the King & I. 

Hans Braber, drummer, studeerde aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en aan de Berklee School of Music in Boston, waarna hij naar New York verhuisde. Hij was daar als drummer actief en nam les bij o.a. Mel Lewis. Van 1985 tot zijn terugkeer naar Den Haag in 1998 woonde en werkte hij in Keulen, als docent verbonden aan de Rheinische Musikschule. Hij speelde o.a. met Monty Alexander, Lalo Schifrin, Benny Bailey, Don Friedman, Larry Coryell, Mike LeDonne en Vincent Herring.

Bassist Frans van Geest doceert op de Codarts-opleiding in Rotterdam. Hij is lid en medeoprichter van het Jazz Orchestra of the Concertgebouw en begeleidde in die hoedanigheid vele (inter)nationale sterren, zoals Toots Thielemans, Joe Lovano, Bud Shank, Roy Hargrove, Scott Hamilton, Slide Hampton, Johnny Griffin, Monty Alexander, Curtis Fuller en Deborah Brown. Van Geest is een veel gevraagd begeleider die op vele podia optrad. Hij is te horen op cd’s van Jesse van Ruller, Rob van Bavel, het Jazz Orchestra of the Concertgebouw, Martijn van Iterson en het Metropole Orkest.

Artikel Bert Jansma DHC - Smakelijke Royal Croquettes

Tamir Hendelman

VRIJDAG 30 SEPTEMBER 20:30 - PLEINZAAL, SOCIËTEIT DE WITTE (Geweest)

PIANIST TAMIR HENDELMAN

Op vrijdagavond 30 september 2022 trad jazzpianist Tamir Hendelman op. Samen met Alex Frank (bas) en Germain Cornet (drums) bracht hij voor een gevarieerd swingend programma met standards, blues en muziek uit Israël en Brazilië. Dit concert is mede mogelijk gemaakt door samenwerking met de Koninklijke Industrieele Groote Club uit Amsterdam.    

Over de musici
Pianist, arrangeur en docent Tamir Hendelman (1971) komt oorspronkelijk uit Israel; hij leeft en werkt sinds lange tijd in Amerika waar hij een imposante carrière wist op te bouwen. Hij tourde met zijn eigen trio over de hele wereld en maakte deel uit van het Clayton-Hamilton Jazz Orchestra. Hij begeleidde onder anderen Jeff Hamilton, Warren Vaché, Barbara Morrison, Teddy Edwards, Philip Upchurch, Jeff Clayton en Harry Allen. Ook werkte hij samen met Dee Dee Bridgewater, Barbara Streisand, Nathalie Cole, Diana Krall en Gladys Knight. Hij is te beluisteren op vele cd’s (zoals “Dreamville” en “Destinations”) onder eigen naam en als begeleider of arrangeur. Hij doceert op de Herb Alpert School of Music.        

Bassist Alex Frank maakt deel uit van Cow Bop, de western swing/bebop groep van gitarist Bruce Forman. Hij speelt daarnaast vaak met Barbara Morrison, Bill Holman en Nick Mancini. Ook begeleidde hij Stevie Wonder, Melissa Morgan, Benny Golson,, Josh Nelson en vele anderen. Hij studeerde aan het Oberlin Conservatorium en kreeg daar les van Peter Dominguez en Eddie Gomez. In 2009 bereikte hij de finale van de International Society of Bassists Jazz Competition.

Drummer Germain Cornet begon met spelen op 15-jarige leeftijd. Hij kreeg les van Charles Bellonzi en studeerde aan het Nationale Conservatorium van Muziek en Dans in Parijs. Hij trad op met Tamir Hendelman, Nicolas Bearde, Mandy Gaines en de Japanse band CANOPUS.

Tamir Hendelman, Easy Listening op hoog niveau - Robbert Coops

Sjoerd Dijkhuizen en zijn saxofoon

VRIJDAG 9 SEPTEMBER 2022 - THE HAGUE MARRIOTT HOTEL (Geweest)

CONCERT MET KLARINETTIST EN SAXOFONIST SJOERD DIJKHUIZEN

Op vrijdag 9 september trad klarinettist/saxofonist Sjoerd Dijkhuizen op. Hij werd begeleid door het vaste trio bestaande uit pianist Rob van Bavel, bassist Frans van Geest en drummer Hans Braber. Het kwartet speelt bekende en onbekende standards in het bebop-idioom.

Klarinettist en tenorsaxofonist Sjoerd Dijkhuizen volgde op het Hilversumse Conservatorium lessen van Ferdinand Povel. Hij is beïnvloed door saxofonisten als Dexter Gordon, Hank Mobley en Zoot Sims. Hij begeleidde Rita Reys en Greetje Kauffeld en trad op met The Ramblers, The Laundry Big Band, New Cool Collective, Cees Slinger, Lex Jasper en Jarmo Hoogendijk; hij is lid van het Metrpole Orkest en het Jazz Orchestra of the Concertgebouw en speelde met Johnny Griffin, Lee Konitz, Cedar Walton en Joe Henderson. Sjoerd Dijkhuizen wordt vooral geroemd voor zijn lyrische spel.

Pianist Rob van Bavel is als pianist geïnspireerd door de muziek van Oscar Peterson, Bill Evans en Keith Jarrett. Na zijn opleiding aan het Rotterdams Conservatorium ontwikkelde hij zich tot een van de beste jazzpianisten van ons land in het swing- en bopidioom. Hij speelde met Ben van den Dungen, Jarmo Hoogendijk, Piet Noordijk, Eric Ineke, Carolyn Breuer, Rik Mol, Tineke Postma en Ad Colen. Hij speelt vaak met zijn eigen trio The Ghost, the King & I; van deze formatie verschenen inmiddels vijf cd’s. Dit jaar verscheen zijn cd “Time for ballads!”. 

Hans Braber, drummer, studeerde aan het Koninklijk Conservatorium  in Den Haag en aan de Berklee School of Music in Boston, waarna hij naar New York verhuisde. Hij was daar als drummer actief en nam les bij o.a. Mel Lewis. Van 1985 tot zijn terugkeer naar Den Haag in1998 woonde en werkte hij in Keulen, als docent verbonden aan de Rheinische Musikschule. Hij speelde o.a. met Monty Alexander, Lalo Schifrin, Benny Bailey, Don Friedman, Larry Coryell, Mike LeDonne en Vincent Herring.

Bassist Frans van Geest is medeoprichter van het Jazz Orchestra of the Concertgebouw. Hij speelde en speelt in vele groepen en ensembles, zoals het Metropole Orkest en The Ghost, the King & I. Hij begeleidde onder anderen Toots Thielemans, Joe Lovano, Chick Corea, Joe Henderson, Roy Hargrove, Slide Hampton, Lex Jasper, Scott Hamilton, Deborah Brown, Bud Shank en Monty Alexander.  Hij maakte cd’s met Jesse van Ruller, Frits Landesbergen/Francesca Tandoi en Piet Noordijk. Hij is verder docent aan de Rotterdamse Hogeschool voor Kunsten Codarts.  

Zangeres Egle Petrosiute

ZONDAG 14 AUGUSTUS 2022 - THE HAGUE MARRIOTT HOTEL (Geweest)

ZANGERES EGLE PETROSIUTE & EGLE

Op zondagmiddag 14 augustus (14.30 – 17.00 uur) trad zangeres Egle Petrosiute op met haar septet EGLE. Dit concert vond plaats ter gelegenheid van het uitbrengen van haar fonkelnieuwe cd, die zij samen met Kiko Freitas opnam. Haar septet EGLE bestaat uit Rodolfo Ferreira Neves (trompet), Tom van der Zaal (altsaxofoon), Floriaan Wempe (tenorsaxofoon), Timothy Banchet (piano), Matheus Nicolaiewsky (bas) en Tim Hennekes (drums). De muziek van EGLE kan omschreven worden als fantasierijk. Traditionele Braziliaanse composities worden verrijkt met Afrikaanse grooves, onverwachte muzikale invloeden vloeien samen tot een organisch geheel met opvallende arrangementen, van zacht en melodieus tot energiek en ritmisch.

Over de musici
Zangeres, componist en arrangeur Egle Petrosiute is bandleider van EGLE Ensemble. Ook maakt zij deel uit van Samba da Minha Terra. Zij tourde internationaal en trad op met het Jazz Philharmonic Orchestra St. Petersburg, Upper Austrian Jazz Orchestra, Vilnius Jazz Orchestra en de Amstel Big Band.  

Rodolfo Ferreira Neves speelt trompet. Hij trad op met Eric Ineke JazzXpress, Marius Beets, Rob van Bavel, het Jazz Orchestra of the Concertgebouw en Estrella Acosta.

Altsaxofonist, componist en docent Tom van der Zaal won in 2006 het prestigieuze Prinses Christina Concours en later (in 2016) de Sena Jazz Award. Hij studeerde aan het Koninklijk Conservatorium bij Toon Roos, Rolf Delfos en John Ruocco en trad op met Greg Hutchinson, Peter Erskine, Peter Bernstein, Slide Hampton, James Carter, Peter Beets en Philip Harper. Hij is vaste gast op vele internationale podia, zoals North Sea Jazz. Ook is hij medeorganisator van Jazz-en-Route in Den Haag.  

Floriaan Wempe is saxofonist en geeft les aan de Jazzschool Den Haag. Hij is zowel begeleider als solist in vele muziekstijlen: van funk tot soul en van jazz tot easy listening. Hij bracht een goed ontvangen cd (“Flo’s flow” uit met Karel Boehlee, Jos Machtel en Willie Jones III) en ontving op jonge leeftijd prijzen, zoals op het Prinses Christina Jazz Concours (in 2006) en de Dordtse Jazzprijs (2014). Zijn inspiratiebronnen zijn John Coltrane en Charlie Parker. Hij trad op met Tom van der Zaal, Peter Beets, Henk Meutgeert New Jazz Orchestra en het Jazz Orchestra of the Concertgebouw.

Timothy Banchet staat bekend als een ervaren begeleider in de stijl van Bud Powell. Maar ook als solist weet hij te overtuigen. Hij trad op met Benjamin Herman, Kim Hoorweg, Anton Goudsmit, Stefan Lievestro en Ernst Glerum.

Matheus Nicolaiewsky is bassist en maakt deel uit van het Trio Thijs Nissen. Hij is een veelgevraagd allround begeleider en speelde met Hans Vroomans, Jurjen Donkers, Mike LeDonne, Dan Nicholas, Tess van der Zwet en vele anderen.

Drummer Tim Hennekes is een van de meest talentrijke drummers van dit moment. Hij studeerde aan het Conservatorium Amsterdam en won in 2018 de Talent Award van het Jong Metropole Orkest. Hij maakt deel uit van het Gijs Idema Trio en speelde met het Trio Peter Beets en het Jazz Orchestra of the Concertgebouw.        

Sunday afternoon jazz
De mini concertserie Sunday afternoon jazz at the Hague Marriott wordt door de Stichting Jazz at the Club in samenwerking met het Podium De Nieuwe Kamer, The Hague Marriott Hotel en de belangenvereniging voor jazz, wereld- en improvisatiemuziek Den Haag (BID) georganiseerd.

TRIO LEX JASPER MET ZANGERES MARJORIE BARNES

10 JULI 2022 - THE HAGUE MARRIOTT (Geweest)

TRIO LEX JASPER MET ZANGERES MARJORIE BARNES

Op zondagmiddag 10 juli (14.30 uur) vond een jazzconcert plaats door het Trio Lex Jasper. Dit optreden vond plaats naar aanleiding van het verschijnen van hun nieuwe cd “Happy Talk”. Ook zangeres Marjorie Barnes maakte haar opwachting met een tribute to Ella Fitzgerald. Het trio Lex Jasper bestaat uit pianist en bandleider Lex Jasper, Vincent Koning op gitaar en Frans van Geest op bas.

Over de musici
Pianist, componist, arrangeur en dirigent Lex Jasper kent een lange muzikale loopbaan. Hij is beïnvloed door het spel van Oscar Peterson en Bill Evans maar ontwikkelde gaandeweg een eigen lichtvoetige stijl. Hij begeleidde Paul van Vliet, maar ook Toots Thielemans, Stéphane Grappelli, Joe Pass, Phil Woods, John Clayton, Cleo Laine, Ernestine Anderson, Greetje Kauffeld, Rita Reys, Marjorie Barnes en vele anderen. Door twee zware ongelukken trad hij geruime tijd niet op, maar sinds tien jaar is hij weer actief met zijn eigen trio en cd-opnamen, zoals het recent uitgebrachte “Happy Talk”. In 2019 werd hij geridderd vanwege zijn verdienste voor de Nederlandse jazzmuziek.        

Zangeres Marjorie Barnes begon haar carrière in New York City. Zij trad op In vele Broadway-musicals zoals “Hair”, “Love my wife” en “California” als lid van de zanggroep The Fifth Dimension. In Londen speelde zij in de show “Bubbling Brown Sugar”. Zij heeft een unieke stijl die vooral tot zijn recht komt bij improvisaties. Zij zong met iconen zoals Frank Sinatra en Lena Horne; ook trad zij op met Mel Lewis, Marcus Miller, John Clayton en vele anderen. Zij woont al geruime tijd in Den Haag.  

De Haagse gitarist Vincent Koning trad o.a. op met Cees Slinger, Joe Cohn, Piet Noordijk, Benny Bailey, Jarmo Hoogendijk, Harry Verbeke, Caroline de Rooy, Dena DeRose, Scott Hamilton, Deborah Brown, Tom van der Zaal en Rob van Kreeveld.  Met The Hague Allstars (met Peter Beets en Simon Rigter) maakte hij furore. Hij is lid van het trio The Ghost The King and I (met Rob van Bavel en Frans van Geest). Hij studeerde aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en het Hilversumse Conservatorium. Hij geeft gitaarlessen aan huis.

Bassist Frans van Geest is medeoprichter van het Jazz Orchestra of the Concertgebouw. Hij speelde en speelt in vele groepen en ensembles, zoals het Metropole Orkest. Hij begeleidde onder anderen Toots Thielemans, Joe Lovano, Chick Corea, Joe Henderson, Roy Hargrove, Slide Hampton, Lex Jasper, Scott Hamilton, Deborah J. Carter, Deborah Brown, Bud Shank en Monty Alexander. Hij maakte cd’s met Jesse van Ruller, Frits Landesbergen/Francesca Tandoi en Piet Noordijk. Hij is verder docent aan de Rotterdamse Hogeschool voor Kunsten Codarts.

Dutch Swing College Band

24 JUNI 2022 - International Parish Church of our Saviour (Geweest)

DUTCH SWING COLLEGE BAND, 240-jarig bestaan van de Nieuwe of Littéraire Sociëteit De Witte

Op vrijdagavond 24 juni trad de Dutch Swing College Band op ter gelegenheid van het 240-jarig bestaan van de Nieuwe of Littéraire Sociëteit De Witte. Dit feestelijke lustrumconcert vond van 21.00 – 22.00 uur plaats in de International Parish Church of our Saviour aan de Bezuidenhoutseweg nr. 157.

Sociëteit De Witte vierde het 240-jarig bestaan met een aantal lustrumactiviteiten. Voor een deel zijn die gericht op leden, maar voor een deel ook op niet-leden. Zo is het concert op 24 juni ook bedoeld voor alle liefhebbers van jazzmuziek. Daarmee wil de sociëteit aangeven dat ze anno 2022 een sociaal en cultureel onderdeel vormt van de (Haagse) samenleving. Iets dat ook in het verleden een rol heeft gespeeld.

De Dutch Swing College Band, Nederlands toonaangevende en bekendste jazzorkest, staat nog altijd borg voor professionele uitvoeringen van traditionele jazzmuziek op wereldniveau. Het swingende orkest, opgericht op 5 mei 1945, wordt alom met haar voorbeeldfunctie gezien als hét visitekaartje van de Nederlandse jazz en heeft meer dan 150 albums uitgebracht. De bezetting is vanzelfsprekend door de jaren heen meermalen gewijzigd, waardoor de Dutch Swing College Band meer is dan een gewone groep muzikanten. Het predicaat ‘instituut’ is hier van toepassing. Met verfrissende arrangementen in de onmiskenbare Dutch Swing College sound, gespeeld door een verjongd orkest, is de Dutch Swing College Band vandaag de dag energiek waardoor een nieuwe dimensie aan dixieland wordt gegeven.

De huidige bezetting van de Dutch Swing College Band bestaat uit Keesjan Hoogeboom (trompet, zang), David Lukács (klarinet, sopraan-, tenorsaxofoon), Bert Boeren (trombone), Peter Kanters (banjo, gitaar), Adrie Braat (bandleader, contrabas) en Frits Landesbergen (drums). De gekozen lustrumlocatie in de Parish Church of our Saviour ter hoogte van het Haagse Bos is voor de nu 240-jarige sociëteit De Witte van historisch belang. In het bos stond tussen 1819 en 1942 immers de Sociëteitstent waar in de zomermaanden het Regiment Jagers en Grenadiers – de latere Koninklijke Militaire Kapel – musiceerde. Niet alleen voor de leden maar voor iedereen. Een mooie traditie die nu met een optreden van de Dutch Swing College Band in de kerk tegenover het Haagse Bos wordt herhaald.

Harry Happel trio

DINSDAG 17 MEI 2022 - SOCIËTEIT DE WITTE (Geweest)

PIANIST HARRY HAPPEL

Op dinsdag 17 mei 2022 trad het Harry Happel Trio op in de Groene Zaal (20.00 uur). Dit is een initiatief van de Jazztafel dat ook toegankelijk is voor leden van de sociëteit.

Over de musici
Pianist Harry Happel is al ruim zestig jaar professioneel jazzmuzikant. Hij toerde over de hele wereld vanuit zijn thuisbasis Breda en trad o.a. op tijdens het North Sea Jazz Festival met zijn toenmalige trio Intrioduction. Zijn stijl doet denken aan die van Gene Harris, Oscar Peterson en Monty Alexander en is doorspekt met klassieke thema’s van Frederique Chopin en tijdgenoten. De typering “fascinerend, krachtig, dynamisch en exuberant swingend” is goed gekozen en te horen op de vele cd’s die hij opnam met onder anderen zangeres Yvonne Walter (“Songs for Christmas”), Frits Landesbergen (“Generations”) en ”The Groove merchant”. Hij trad op met Hans Mantel, Dee Daniels, Ronald Douglas en vele anderen.

Sven Happel (zoon van…) speelt contrabas en basgitaar. Zijn muzikale opleiding volgde hij aan het Rotterdamse en Haagse Conservatorium waar hij les kreeg van Hein van de Geyn. Hij is daarnaast componist en arrangeur. Als lid van de Jeroen van Helsdingen Band – onlangs nog te bewonderen in De Witte -, het Castel/Van Damme Quartet en de Ernie Hammes Group toerde hij in binnen- en buitenland, onder andere met Wouter Hamel.

Drummer Jasper van Hulten werd opgeleid aan het Rotterdamse Conservatorium. Zijn muzikale loopbaan nam een grote vlucht: hij begeleidde als allround slagwerker Bert van den Brink, Carla Bley, Gino Vannelli, Wende Snijders, Dick de Graaf, Jesse van Ruller, Fay Claassen, Lydia van Dam, Benjamin Herman, Jeroen van Vliet, Eric Vloeimans, Denise Jannah, Angelo Verploegen en Deborah J. Carter. Hij was lid van The Young Sinatra’s en Sensual.

Deborah J. Carter zingt een Jazzliedje

VRIJDAG 6 MEI 2022 - 20:30 (Geweest)

ZANGERES DEBORAH J. CARTER EN TROMPETTISTE SUZAN VENEMAN

Op vrijdagavond 6 mei vond in het The Hague Marriott Hotel een nieuwe editie van “Friday Night Jazz” plaats met een optreden van zangeres Deborah J. Carter en trompettiste Suzan Veneman, begeleid door een trio bestaande uit pianist Rob van Bavel, bassist Frans van Geest en drummer Hans Braber. Ook dit concert werd georganiseerd door de Stichting Jazz at the Club in samenwerking met Podium De Nieuwe Kamer en het The Hague Marriott Hotel.

Over de musici
Zangeres Deborah J. Carter groeide op in Amerika, Hawaï en Japan. Zij toerde in Europa, Azië en Afrika en behoort tot de top van de Nederlandse jazzscene. Zij heeft een vast trio maar trad ook als solist bij andere ensembles op. Zij zong met onder anderen Hermine Deurloo, Efraim Trujillo, Alex Simu en Lex Jasper. Ook geeft zij les aan het Institut für Musik der Hochschule Osnabrück. Haar meer recente cd’s zijn opgedragen aan The Beatles (“Day tripper”), Duke Ellington (“Diggin’ the Duke”) en aan New York (“New York Round Midnight”).

Trompettiste Suzan Veneman maakt een stormachtige ontwikkeling door. Na haar studie in de Verenigde Staten ontwikkelde zij een eigen, energieke stijl die balanceert tussen jazz, funk, fusion en soul. Zij speelde bij de Beets Meutgeert Jazz Orchestra, Millennium Jazz Orchestra, No Fill35, Alice in Dixieland en het Patrieck Bonnet Quintet. Naast haar optredens componeert en arrangeert zij. In2021 won Veneman als componist de eerste prijs bij het Jazz Comp Graz Composers. Onlangs verscheen haar debuutalbum “Migrations of the Mind”. 

Pianist Rob van Bavel is als pianist geïnspireerd door de muziek van Oscar Peterson, Bill Evans en Keith Jarrett. Na zijn opleiding aan het Rotterdams Conservatorium ontwikkelde hij zich tot een van de beste jazzpianisten van ons land in het swing- en bopidioom. Hij speelde met Ben van den Dungen, Jarmo Hoogendijk, Piet Noordijk, Eric Ineke, Carolyn Breuer, Rik Mol, Tineke Postma en Ad Colen. Hij speelt vaak met zijn eigen trio The Ghost, the King & I. 

Hans Braber, drummer, studeerde aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en aan de Berklee School of Music in Boston, waarna hij naar New York verhuisde. Hij was daar als drummer actief en nam les bij o.a. Mel Lewis. Van 1985 tot zijn terugkeer naar Den Haag in 1998 woonde en werkte hij in Keulen, als docent verbonden aan de Rheinische Musikschule. Hij speelde o.a. met Monty Alexander, Lalo Schifrin, Benny Bailey, Don Friedman, Larry Coryell, Mike LeDonne en Vincent Herring.

Bassist Frans van Geest doceert op de Codarts-opleiding in Rotterdam. Hij is lid en medeoprichter van het Jazz Orchestra of the Concertgebouw en begeleidde in die hoedanigheid vele (inter)nationale sterren, zoals Toots Thielemans, Joe Lovano, Bud Shank, Roy Hargrove, Scott Hamilton, Slide Hampton, Johnny Griffin, Monty Alexander, Curtis Fuller en Deborah Brown. Van Geest is een veel gevraagd begeleider die op vele podia optrad. Hij is te horen op cd’s van Jesse van Ruller, Rob van Bavel, het Jazz Orchestra of the Concertgebouw, Martijn van Iterson en het Metropole Orkest.    

Friday Night Jazz at The Marriott wordt door de Stichting Jazz at the Club in samenwerking met het Podium De Nieuwe Kamer, The Hague Marriott Hotel en de belangenvereniging voor jazz, wereld- en improvisatiemuziek Den Haag (BID) georganiseerd.

Artikel Bert Jansma - Yvonne, Dasha, Deborah en Suzan

Dena DeRose achter de piano

8 APRIL 2022 - 20:30 (Geweest)

FRIDAY NIGHT JAZZ AT THE HAGUE MARRIOTT HOTEL: PIANISTE/ ZANGERES DENA DEROSE

Op vrijdagvond 8 april (start 20.30 uur) vond een jazzconcert plaats met pianiste en zangeres Dena DeRose. Zij werd begeleid door Vincent Koning op gitaar, Marius Beets, bas en Hans Braber, drums.

Over de musici
De Amerikaanse maar al geruime tijd in Oostenrijk woonachtige Dena DeRose is jazzzangeres, pianiste en componiste. Zij studeerde klassieke piano en verhuisde op jonge leeftijd naar New York om daar ervaring op te doen in het clubcircuit. Zij is geïnspireerd door Shirley Horn en trad op met Randy Brecker, Benny Golson, John Clayton, Bruce Forman, Ray Brown en Clark Terry. Zij bracht vele cd’s met haar eigen trio (met Martin Wind en Matt Wilson) uit. Haar meest recente cd is “Two for the road” (met o.a. Scott Hamilton). In 2018 toerde zij met de Russische saxofonist Dmitry Baevsky in ons land met o.a. een gedenkwaardig concert in de Haagse Sociëteit De Witte.

De Haagse gitarist Vincent Koning trad o.a. op met Cees Slinger, Joe Cohn, Piet Noordijk, Benny Bailey, Jarmo Hoogendijk, Harry Verbeke, Caroline de Rooy, Scott Hamilton, Deborah Brown, Tom van der Zaal en Rob van Kreeveld. Met The Hague Allstars (met Peter Beets en Simon Rigter) maakte hij furore. Hij is lid van het trio The Ghost the King & I (met Rob van Bavel en Frans van Geest). Hij studeerde aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en het Hilversumse Conservatorium. Hij geeft gitaarlessen aan huis. Samen met Ben van den Dungen (saxofoon) en Steven Zwannik (bas) vormt hij het trio "The Society".

Contrabassist Marius Beets startte zijn muzikale loopbaan met zijn broers Peter (piano) en Alexander (tenorsaxofoon) in The Beets Brothers. Daarna speelde hij in vele formaties, zoals The Houdini’s, het Trio Rein de Graaff, Lotz of Music (met fluitist Mark Alban), Five Up High (met Jasper Blom en Benjamin Herman), Jazzinvaders, JazzXpress (met Eric Ineke), Ben Van Den Dungen Quartet, TAFKAMB (waar hij bandleider van was), Ruud Breuls & Friends en SANNAVAN (met Sanna van Vliet). Hij begeleidde vele grootheden onder wie Johnny Griffin, Rita Reys, Piet Noordijk, Bud Shank, Lee Konitz, Scott Hamilton, Doug Webb, Rob van Bavel, Fay Claassen, Judith Nijland, Tineke Postma, Rick Mol, James Moody en David Liebman. Beets doceert aan het Rotterdams Conservatorium en beheert een eigen jazzlabel: Maxanter Records).

Hans Braber, drummer, studeerde aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en aan de Berklee School of Music in Boston, waarna hij naar New York verhuisde. Hij was daar als drummer actief en nam les bij o.a. Mel Lewis. Van 1985 tot zijn terugkeer naar Den Haag in 1998 woonde en werkte hij in Keulen, als docent verbonden aan de Rheinische Musikschule. Hij speelde o.a. met Monty Alexander, Lalo Schifrin, Benny Bailey, Don Friedman, Larry Coryell, Mike LeDonne, Vincent Herring, Dena DeRose, Rob van Bavel, Martien Oster en Tom van der Zaal. Braber is medeverantwoordelijk voor de artistieke invulling van Jazz at the Marriott.

Fridy Night Jazz at the The Hague Marriott
Jazz at The Marriott wordt door de Stichting Jazz at the Club in samenwerking met Podium De Nieuwe Kamer, The Hague Marriott Hotel en de Belangenvereniging voor Jazz, Wereld- en Improvisatiemuziek Den Haag (BID) georganiseerd.

Een portret van Denise Jannah

VRIJDAG 25 MAART – 19.00 UUR (Geweest)

JAZZ AT THE CLUB: ZANGERES DENISE JANNAH

Alweer de 27e editie van Jazz at the Club op vrijdagavond 25 maart 2022. Toen trad zangeres Denise Jannah met een gevarieerd programma op. Zij werd begeleid door haar vaste begeleiders: pianist Danny van Kessel, drummer Walter Muhringen en bassist Pieter Althuis. Denise Jannah heeft een internationale carrière als jazzzangeres opgebouwd; daarnaast speelde en zong zij in verschillende musicals en muziektheaterstukken.   

Over de musici
Zangeres en zangcoach Denise Jannah is van Surinaamse afkomst. Zij is de eerste Nederlandse musicus die onder contract staat van het prestigieuze jazzlabel Blue Note Records. Zij ontving in de loop der jaren twee Edisons en enkele prijzen op verschillende festivals, zoals de Meer Jazz Award (2011). Haar inspiratie vond zij bij zangeres/pianiste Shirley Horn en zangeres Betty Carter. Na haar opleiding aan het Conservatorium Hilversum toerde zij over de hele wereld en trad op met Willem Breuker, Saskia Laroo, Angelo Verploegen. Eddie Conard, Mathilde Santing, Hans Dulfer, Marjorie Barnes, Bert van den Brink, Chick Corea, Michiel Borstlap, Rosenberg Trio en Billy Hart. Zij zong in verschillende musicals, zoals “A Night at the Cotton Club” en “Joe the Musical”, en sociaal bewogen muziektheaterstukken, zoals “Jona, de Neezegger” en “Dear Winnie” (naar het leven van Winnie Mandela). Met de theatertournee “Ella!” (naar het bewogen leven van Ella Fitzgerald) oogstte zij veel bijval. Er zijn inmiddels vele cd’s van haar verschenen, waaronder het opmerkelijke “Gedicht gezongen” (2004). Zij heeft haar eigen kwartet – Denise Jannah Quartet – en er is een Denise Jannah Award ingesteld om jonge talenten te stimuleren.       

Danny van Kessel is pianist, bandleider, componist en docent aan het Conservatorium van Amsterdam. Hij werd opgeleid aan de Rotterdamse Hogeschool voor Kunsten Codarts. Hij treedt o.a. op in de latin jazzgroep Paradigm.    

Bassist Pieter Althuis is een allround muzikant, die zowel klassiek, pop als jazz speelt. Hij kreeg zijn opleiding van Wim Essed en Ruud Ouwehand. Hij trad op met Louis van Dijk, Saskia Laroo, Deborah J. Carter, Jerry van Rooijen, Judith Nijland en vele anderen. .

Drummer (en trompettist) Walter Muhringen heeft ook een Surinaamse achtergrond. Hij speelde o.a. in de Fra Fra Sound en met Judith Nijland. Hij trad op in verschillende muziektheaterstukken van het muziektheatercollectief Volksoperahuis, zoals in “Lieve Hugo” en “Greaseman” met zangeres Susan Malaika Halmeyer.

Artikel: Hoe Denise Jannah wist te (be)toveren

John Marshall met zijn trompet kijkend uit een raam

13 MAART 2022 (Geweest)

SUNDAY AFTERNOON JAZZ: OPTREDEN TROMPETTIST JOHN MARSHALL

Op zondagmiddag 13 maart (15.00 uur, zaal open vanaf 14:30) vond een (ingelast) jazzconcert plaats met trompettist John Marshall, pianist Timothy Banchet en saxofonist Floriaan Wempe en hun begeleiders bassist Luciano Poli en drummer Hans Braber. Plaats van handeling is het The Hague Marriott Hotel. Ook dit concert werd georganiseerd door de Stichting Jazz at the Club in samenwerking met Podium De Nieuwe Kamer en het The Hague Marriott Hotel.

Over de musici
De Amerikaanse trompettist John Marshall werkte samen met vele beroemde jazzmusici, zoals Buddy Rich, Mel Lewis, Lionel Hampton, Gerry Mulligan en Dizzy Gillespie. Maar ook met Nederlandse artiesten, zoals Rob Agerbeek, Rein de Graaff en Ferdinand Povel. Hij maakte onderdeel uit van de formatie The Bopera House, West Deutscher Rundfunk Big Band en het Classic Jazz Trio. Ook speelde hij samen met het Jazz Orchestra of the Concertgebouw. John Marshall – ook op flügelhorn te beluisteren – heeft verschillende cd-opnamen op zijn naam staan o.a. met het Trio Rob Agerbeek en het John Marshall/Ferdinand Povel Quartet.

Pianist Timothy Banchet staat bekend als een ervaren begeleider in de stijl van Bud Powell. Maar ook als solist weet hij te overtuigen. Hij trad op met Benjamin Herman, Kim Hoorweg, Anton Goudsmit, Stefan Lievestro en Ernst Glerum.

Floriaan Wempe is saxofonist en geeft les aan de Jazzschool Den Haag. Hij is zowel begeleider als solist in vele muziekstijlen: van funk tot soul en van jazz tot easy listening. Hij bracht een goed ontvangen cd (“Flo’s flow”) uit met Karel Boehlee, Jos Machtel en Willie Jones III) en ontving op jonge leeftijd prijzen, zoals op het Prinses Christina Jazz Concours (in 2006) en de Dordtse Jazzprijs (2014). Zijn inspiratiebronnen zijn John Coltrane en Charlie Parker. Hij trad op met Tom van der Zaal, het Peter Beets Henk Meutgeert New Jazz Orchestra en het Jazz Orchestra of the Concertgebouw.

De Italiaanse bassist Luciano Poli is geïnspireerd door zijn collega’s Ron Carter, Ray Brown en Paul Chambers. Ook hij studeerde aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en heeft inmiddels zijn werk- en thuisbasis in ons land gevonden. Hij begeleidde o.a. Miguel Rodriguez, Francesca Tandoi, Floriaan Wempe en Veronique Sodano. Ook maakt hij deel uit van het Trio Jens Larsen.

Hans Braber, drummer, studeerde aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en aan de Berklee School of Music in Boston, waarna hij naar New York verhuisde. Hij was daar als drummer actief en nam les bij o.a. Mel Lewis. Van 1985 tot zijn terugkeer naar Den Haag in 1998 woonde en werkte hij in Keulen, als docent verbonden aan de Rheinische Musikschule. Hij speelde o.a. met Monty Alexander, Lalo Schifrin, Benny Bailey, Don Friedman, Larry Coryell, Mike LeDonne en Vincent Herring.

Sunday Afternoon Jazz at The Hague Marriott
Jazz at The Marriott wordt door de Stichting Jazz at the Club in samenwerking met het Podium De Nieuwe Kamer, The Hague Marriott Hotel en de belangenvereniging voor jazz, wereld- en improvisatiemuziek Den Haag (BID) georganiseerd.

Jeroen van Helsdingen achter zijn piano

VRIJDAG 18 FEB – 19:00 (Geweest)

JAZZ AT THE CLUB MET JAZZROCK: KWARTET JEROEN VAN HELSDINGEN

Dit was de 26e editie van Jazz at the Club op vrijdagavond 18 februari 2022. Dan trad het Kwartet Jeroen van Helsdingen op. De muziek valt te omschrijven als jazzrock met een symfonische inslag. Het kwartet bestaat uit bandleider en pianist Jeroen van Helsdingen, gitarist Glenn Schwarzer, bassist Frans Vollink en drummer Niels Voskuil. Vorig jaar verscheen hun cd getiteld “Somehow music”.    

Over de musici
Jeroen van Helsdingen is pianist, bandleider, componist, docent (aan de Nieuwe Muziekschool Bussum) en lid van menige formatie, zoals met pianist Tico Pierhagen. Van Helsdingen is veelzijdig in zijn muziekkeuze: van jazz tot pop en van rock tot fusion. Nadat hij cum laude afstudeerde aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag ontving hij in 1987 de Meervaart Solistenprijs. Hij was lid van Ob6sions en begeleidde Gegory Porter en Randy Brecker. Met zangeres K-bee nam hij enkele cd’s op.

Gitarist Glenn Schwarzer is een veelzijdige muzikant. Hij studeerde aan het Koninklijk Conservatorium. Hij speelde in vele formaties zoals de Rigter Live Band die o.a. Wouter Hamel en Giovanca begeleidde. Ook maakte hij deel uit van Rayn & the Flavors of Soul en Girls Behind the Scene met Shirma Rouse, Trijntje Oosterhuis, Esperanza en Julya Lo’ko.

Bassist, arrangeur, docent en producer Frans Vollink is eigenaar van studio “Het Atelier” en heeft een eigen label: Isolde Records. Hij geeft les aan de Muziekschool Midden-Drenthe.  

Niels Voskuil is drummer en componist. Hij heeft zijn eigen productiemaatschappij: Niels Voskuil Music Production. Hij schreef voor het Drèents Liedties Festval 2001 het lied “As ik ’t wachten kan”.  

Jazz at the Club
Ook dit concert is thuis te volgen via de livestream www.jazzattheclub.nl  Daar komen alle jazzconcerten zoals die de laatste jaren in De Witte, Muzee en Mariott The Hague zijn gehouden voorbij. Maandelijks is er een aflevering van het Jazz at the Club Radiomagazine dat gepresenteerd wordt door Ronald Blom en Robbert Coops en technisch mogelijk wordt gemaakt door Marnix Bosman (MWB SoundProducts).

Jazz at the Club is een initiatief van het college van bestuur van Sociëteit De Witte. Naast leden kunnen ook Haagse jazzliefhebbers luisteren naar de top van de Nederlandse (en af en toe internationale) jazz. De dresscode is normaliter jasje/dasje, maar bij uitzondering is dat bij Jazz at the Club informeler.

Artikel Jeroen van Helsdingen - All that Jazz (rock)

Sjoerd Dijkhuizen speelt op zijn saxofoon

11 FEB - 19:00 (Geweest)

OPTREDEN KLARINETTIST / SAXOFONIST SJOERD DIJKHUIZEN

Op vrijdag 11 februari vond een concert plaats met klarinettist/saxofonist Sjoerd Dijkhuizen. Hij werd begeleid door ons vaste trio bestaande uit pianist Rob van Bavel, bassist Frans van Geest en drummer Hans Braber. Dit concert vindt plaats in de maandelijkse reeks “Friday Night Jazz” en wordt georganiseerd door de Stichting Jazz at the Club. Het kwartet speelt bekende en onbekende standards in het bebop-idioom.

Klarinettist en tenorsaxofonist Sjoerd Dijkhuizen volgde op het Hilversumse Conservatorium lessen van Ferdinand Povel. Hij is beïnvloed door saxofonisten als Sonny Stitt, Hank Mobley en Zoot Sims. Hij begeleidde Rita Reys en Greetje Kauffeld en trad op met The Ramblers, The Laundry Big Band, New Cool Collective, Cees Slinger, Lex Jasper en Jarmo Hoogendijk; hij is lid van het Metrpole Orkest en het Jazz Orchestra of the Concertgebouw en speelde met Johnny Griffin, Lee Konitz, Cedar Walton en Joe Henderson. Sjoerd Dijkhuizen wordt vooral geroemd voor zijn lyrische spel.

Pianist Rob van Bavel is als pianist geïnspireerd door de muziek van Oscar Peterson, Bill Evans en Keith Jarrett. Na zijn opleiding aan het Rotterdams Conservatorium ontwikkelde hij zich tot een van de beste jazzpianisten van ons land in het swing- en bopidioom. Hij speelde met Ben van den Dungen, Jarmo Hoogendijk, Piet Noordijk, Eric Ineke, Carolyn Breuer, Rik Mol, Tineke Postma en Ad Colen. Hij speelt vaak met zijn eigen trio The Ghost, the King & I. Onlangs verscheen zijn cd “Time for ballads!”.

Drummer Hans Braber, studeerde aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en aan de Berklee School of Music in Boston, waarna hij naar New York verhuisde. Hij was daar als drummer actief en nam les bij o.a. Mel Lewis. Van 1985 tot zijn terugkeer naar Den Haag in 1998 woonde en werkte hij in Keulen, als docent verbonden aan de Rheinische Musikschule. Hij speelde o.a. met Monty Alexander, Lalo Schifrin, Benny Bailey, Don Friedman, Larry Coryell, Mike LeDonne en Vincent Herring.

Bassist Frans van Geest doceert op de Codarts-opleiding in Rotterdam. Hij is lid en mede-oprichter van het Jazz Orchestra of the Concertgebouw en begeleidde in die hoedanigheid vele (inter)nationale sterren, zoals Toots Thielemans, Joe Lovano, Bud Shank, Roy Hargrove, Scott Hamilton, Slide Hampton, Johnny Griffin, Monty Alexander, Curtis Fuller en Deborah Brown. Van Geest is een veel gevraagd begeleider die op vele podia optrad. Hij is te horen op cd’s van Jesse van Ruller, Rob van Bavel, het Jazz Orchestra of the Concertgebouw, Martijn van Iterson en het Metropole Orkest.

Hans Dulfer en Boris van de Lek aan het spelen

VRIJDAG, 26 NOV 2021 (Geweest)

JAZZ AT THE CLUB OP HERHALING: HANS DULFER & BORIS VAN DER LEK

De 25e editie van Jazz at the Club was op vrijdagavond 26 november 2021. Dan traden de tenorsaxofonisten Hans Dulfer en Boris van der Lek, gitarist Jerôme Hol, bassist Eric Barkman en drummer Cyril Directie met elkaar in het muzikale strijdperk. Het is een herhaling van het concert dat in november 2020 zonder publiek vanwege de coronamaatregelen moest worden gehouden. Ook toen was het een opwindende en avontuurlijke avond maar op veler verzoek wordt het nu een optreden met publiek! In verband met de mogelijk ook nog in november geldende coronaregels zal een beperkt aantal bezoekers worden toegelaten in verband met het aantal zitplaatsen. Ook zal worden gecontroleerd of u in het bezit bent van uw coronabewijs (QR-code) dan wel recent positief testbewijs.     

Over de musici
Hans Dulfer
is misschien wel de bekendste en meest veelzijdige jazzmusicus van ons land. Hij is niet alleen saxofonist, maar ook auteur, bandleider en jazzpromotor. Hij ontving in zijn lange carrière vele onderscheidingen, zoals de Wessel Ilcken prijs in 1969, de North Sea Jazz Bird Award in 1993, de Andreas penning in 2015 en in 2002 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Hans Dulfer staat bekend om zijn dynamische live optredens. Hij is wereldberoemd in Japan vooral na het verschijnen van zijn platina album `Big Boy` in 1991. Hij startte bij de bigband van Theo Deken, het Clous van Mechelen Combo en het Metropolitan Quintet waarna hij met Han Bennink, Willem van Manen en Maarten van Regteren Altena de groep Heavy Soul Inc. oprichtte. Hij wisselde vaak van stijl en speelde o.a. met Herman Brood, Group 1850, Barrelhouse, Jan Akkerman, Peter te Bos, Sjako! en zijn dochter Candy Dulfer. Hij was lange tijd verbonden aan Paradiso en de organisatie van het North Sea Jazz Festival. Hans Dulfer is ook een van de medeoprichters van het BIM-huis in Amsterdam. Ook presenteerde hij radioprogramma´s en schreef columns. In het kader van zijn 80e verjaardag startte hij vorig jaar samen met Boris van der Lek – de “two tough tenors”- met de door het coronavirus helaas vroegtijdig afgebroken concertserie “looking back for the future”.   

Tenorsaxofonist Boris van der Lek is sinds zijn 18e beroepsmuzikant. Hij is een veelgevraagd sessie- en studiomuzikant. Hij stond op het podium met zijn helden Buddy Tate en Arnett Cobb, maar speelde ook in talloze pop- en bluesgroepen zoals the Golden Earring en Barrelhouse. Hij was jarenlang lid van the Houdini’s en the Boulevard of Broken Dreams Orchestra. Ook trad hij op met de Newport Allstars, Millers, Harry “Sweet” Edison, Buth Miles en Joe Pass. Hij richtte zijn eigen Boris Vanderlek Quartet en Gangbuster op en is lid van Hans Dulfer Tough Tenors.

Jerôme Hol is een eigenzinnig gitarist die stevig gitaarwerk aflever, waarin heavy metal wordt gecombineerd met de warmte van de blues en de harmonische subtiliteit van de jazz. Hij speelde o.a. met Hans Dulfer, Billy Cobham, Michiel Borstlap, Dr. Lonnie Smith en Dick de Graaf.   

Eric Barkman is een bassist in hart en nieren. Hij staat bekend om zijn stevige beat en energieke uitstraling op het podium. Hij speelt het liefst op zijn elektrische double bass. Hij tourt met Hans Dulfer al meer dan twintig jaar de wereld rond. Hij maakte diverse cd´s en speelde met gerenommeerde muzikanten zoals Ingram Washington, Gijs Dijkhuizen, Bas van Lier en Candy Dulfer. Verder geeft hij muziek/workshops aan kwetsbare jongeren.  

Cyril Directie is een spectaculaire drummer en daarnaast producer/remixer. Hij speelt vaak met Hans Dulfer en Eric Barkman. Daarnaast trad hij op met top musici, zoals Joseph Bowie, Ruth Jacott, Waylon, New Cool Collective, Jett Rebel, Daughters of Soul, Candy Dulfer, Kane en Tineke Postma. Hij is als gastdocent verbonden aan het Amsterdams Conservatorium en is een veel geziene gast in het tv-programma DWDD.

Jazz at the Club is een initiatief van het bestuur van De Witte. De dresscode op de sociëteit is gewoonlijk jasje/dasje, maar bij uitzondering is dat bij Jazz at the Club informeler.

Artikel Tough Tenors ( 25ste editie van Jazz at the Club )

Jurjen Donkers zingt

VRIJDAG, 12 NOV 2021 (Geweest)

Swingen met Jurjen Donkers en Vincent Koning

Op vrijdag 12 november trad zanger “crooner” Jurjen Donkers op met gitarist Vincent Koning. Zij werden begeleid door pianist Rob van Bavel, bassist Paul Berner en drummer Hans Braber. Het optreden zal in het teken staan van de vele standards uit het Great American Songbook.

Dit is het tweede concert in de maandelijkse reeks “Friday Night Jazz at the Marriott ”.

Zanger Jurjen Donkers is een echte crooner in de stijl van Tony Bennett en werd min of meer ontdekt door zangeres Rita Reys. Zijn inspiratie vindt hij in het Great American Songbook. Hij trad op met Eric Ineke, Ruud Jacobs, Robert Koemans, Cas Jiskoot, Peter Beets, Lex Jasper, Francesca Tandoi, Marius Beets, Marjorie Barnes, de West Coast Big Band en de Harbour Jazzband. Volgend jaar verschijnt zijn cd “Whistling Away the Dark”.   
 
Gitarist Vincent Koning studeerde in 1997 cum laude af aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hij raakte geïnspireerd door Barney Kessel, Tal Farlow, Kenny Burrell en Wes Montgomery. Hij speelt in the Ghost, the King and I (met Rob van Bavel), het Lex Jasper trio en het Spinoza Orchestra. Hij deelde het podium met grootheden als Teddy Edwards, Vincent Herring, Joe Cohn, David Murray, Cees Slinger, Harry Verbeke en Piet Noordijk.     

Pianist Rob van Bavel is geïnspireerd door de muziek van Oscar Peterson, Bill Evans en Keith Jarrett. Na zijn opleiding aan het Rotterdams Conservatorium ontwikkelde hij zich tot een van de beste jazzpianisten van ons land in het swing- en bopidioom. Hij speelde met Ben van den Dungen, Jarmo Hoogendijk, Piet Noordijk, Eric Ineke, Carolyn Breuer, Rik Mol, Tineke Postma en Ad Colen. Hij speelt vaak met zijn eigen trio The Ghost, the King & I. Rob is de vaste pianist van "Friday Night Jazz at the Marriott".

Paul Berner is een internationaal erkende Amerikaanse bassist die bekend staat om zijn subtiele en melodieuze spel. Hij verdiende zijn sporen in New York in de bands van Red Rodney, Lionel Hampton en Monty Alexander. Met de Paul Berner Band speelt hij een fascinerende mix van muziekstijlen: van Americana tot jazz en van country tot folk. Berner’s sound en eigenzinnige stijl maken hem tot een prominente bassist.

Drummer Hans Braber studeerde aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en aan de Berklee School of Music in Boston, waarna hij naar New York verhuisde. Hij was daar als drummer actief en nam les bij o.a. Mel Lewis. Van 1985 tot zijn terugkeer naar Den Haag in 1998 woonde en werkte hij in Keulen, als docent verbonden aan de Rheinische Musikschule. Hij speelde o.a. met Monty Alexander, Lalo Schifrin, Benny Bailey, Don Friedman, Larry Coryell, Mike LeDonne en Vincent Herring. Hans is de vaste drummer en programmeur van de "Friday Night Jazz at the Marriott" serie, die een voortzetting is van de reeks Friday Night Jazz concerten in Muzee Scheveningen.

Friday Night Jazz at the Marriott
Friday Night Jazz at The Marriott wordt door de Stichting Jazz at the Club in samenwerking met het Podium De Nieuwe Kamer, het The Hague Marriott Hotel en de Belangenvereniging voor Jazz, Wereld- en Improvisatiemuziek Den Haag (BID), georganiseerd.

Jazz Orchestra of the Concertgebouw aan het spelen

ZONDAG, 17 OKT 2021 (Geweest)

Jazz Orchestra of the Concertgebouw plays Jazz Originals

Op zondagmiddag 17 oktober (14.00 uur) vond een concert plaats van het Jazz Orchestra of the Concertgebouw. Dit 17-koppige gezelschap wordt beschouwd als de beste bigband van Europa! Het programma voorzag in een swingende selectie van de Dutch jazz heritage concerten met stukken van Miles Davis, Gerry Mulligan, Count Basie en Thelonious Monk. Het concert voerde terug op de roerige jaren vijftig toen in het Kurhaus in Scheveningen roemruchte optredens plaatsvonden van deze Amerikaanse jazzmusici. De oorspronkelijke stukken zijn bewerkt tot eigentijdse vertolkingen waarmee het Jazz Orchestra of the Concertgebouw de jazz van toen in het heden liet herleven. Dit unieke concert werd georganiseerd door de Stichting Jazz at the Club samen met het Podium De Nieuwe Kamer, Belangenvereniging BID en het The Hague Marriott Hotel.

Het Jazz Orchestra of the Concertgebouw staat onder leiding van dirigent Rob Horsting.

De bezetting is als volgt: Marco Kegel - altsaxofoon, Jasper van Damme - altsaxofoon, Simon Rigter - tenorsaxofoon, Sjoerd Dijkhuizen - tenorsaxofoon, Juan Martinez - baritonsaxofoon, Wim Both - trompet, Erik Veldkamp - trompet, Jan van Duikeren - trompet, Ruud Breuls - trompet, Jan Oosting - trombone, Ilja Reijngoud - trombone, Bert Boeren - trombone, Martin van den Berg - bastrombone, Martijn van Iterson - gitaar, Peter Beets - piano, Frans van Geest - bas en Tim Hennekes - drums.

David Lukacs met zijn klarinet

VRIJDAG, 8 OKT 2021 (Geweest)

FRIDAY NIGHT JAZZ MET DAVID LUKÁCS

Klik onderstaande link om de foto's van deze avond te bekijken.

Op vrijdag 8 oktober (inloop vanaf 20:00uur, start concert 20:30) trad klarinettist/ saxofonist David Lukács, begeleid door pianist Rob van Bavel, bassist Jos Machtel en drummer Hans Braber op in The Hague Marriott Hotel.

Het kwartet speelde bekende en onbekende pareltjes uit het jazzrepertoire, gearrangeerd door David Lukács.

Dit jazzconcert was het eerste in een nieuwe maandelijkse reeks “Friday Night Jazz”, georganiseerd door de Stichting Jazz at the Club in samenwerking met Podium De Nieuwe Kamer.

Klarinettist en tenorsaxofonist David Lukács toerde met The Dutch Swing College Band jarenlang over de hele wereld. Ook speelde hij met internationale sterren als Scott Hamilton, Howard Alden, Dan Barrett, Harry Allen en Joe Cohn. Lukacs trad ook veelvuldig als solist op waar hij enkele keren de Kobe Jazz Award mocht ontvangen. Zijn muzikale “roots” liggen in de traditionele jazz, van New Orleans jazz tot de swing van Benny Goodman en tenorsaxofoon legendes als Lester Young en Coleman Hawkins.

Pianist Rob van Bavel is als pianist geïnspireerd door de muziek van Oscar Peterson, Bill Evans en Keith Jarrett. Na zijn opleiding aan het Rotterdams Conservatorium ontwikkelde hij zich tot een van de beste jazzpianisten van ons land in het swing- en bopidioom. Hij speelde met Ben van den Dungen, Jarmo Hoogendijk, Piet Noordijk, Eric Ineke, Carolyn Breuer, Rik Mol, Tineke Postma en Ad Colen. Hij speelt vaak met zijn eigen trio The Ghost, the King & I.

Hans Braber, drummer, studeerde aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en aan de Berklee School of Music in Boston, waarna hij naar New York verhuisde. Hij was daar als drummer actief en nam les bij o.a. Mel Lewis. Van 1985 tot zijn terugkeer naar Den Haag in1998 woonde en werkte hij in Keulen, als docent verbonden aan de Rheinische Musikschule. Hij speelde o.a. met Monty Alexander, Lalo Schifrin, Benny Bailey, Don Friedman, Larry Coryell, Mike LeDonne en Vincent Herring.

Bassist Jos Machtel koos op het Hilversumse Conservatorium na aanvankelijk trompet definitief voor de contrabas. Sindsdien maakte hij internationaal carrière. Hij speelde en speelt in vele groepen en ensembles, zoals het Brussels Jazz Orchestra, het Rembrandt Frerichs trio/kwartet en het Floriaan Wempe Kwartet. Hij begeleidde onder anderen Maria Schneider, Kenny Werner, Toots Thielemans, Philip Catherine, Benjamin Herman, Joe Lovano en Astrid Seriese.

Bekijk foto's

Nueva Manteca

ZONDAG, 15 AUG 2021 (Geweest)

Nueva Manteca - Zomerjazz in het Marriott The Hague

Tribute to Art Blakey & The Messengers

Het optreden was een ode aan de legendarische band Art Blakey and The Jazz Messengers. De vernieuwde internationale formatie van Nueva Manteca bekijkt beroemde composities van deze legendarische band vanuit een latin perspectief, Overbekende originals als Bluesmarch en Moaning worden naast minder bekende stukken op een verrassende manier bewerkt.

De status van Nueva Manteca is in de wereld van de Latin Jazz onomstreden. De groep brengt een synergie tot stand tussen Cubaanse muziek en jazzmuziek. De muziek van Nueva Manteca getuigt van inventiviteit, creativiteit en overtuigende muzikale ‘willpower’. Een adembenemende band met een frisse, internationale line-up afkomstig uit Nederland, Venezuela, Duitsland en Uruguay.

Aftrap voor de band in de huidige samenstelling was een triomfantelijke tour in Colombia 2018. Door de jaren heen trad de band al op op prestigieuze festivals, locaties en clubs over de hele wereld, waaronder Montreal Jazz Fest, Barranquijazz, SOB’s (NYC), Curaçao Jazz Fest, Yoshi’s (San Francisco) en vele malen op het North Sea Jazz Festival. Een ander hoogtepunt was een optreden op Heineken Jazz in Puerto Rico samen met Paquito D’Rivera en Michel Camilo,

Line up:

Oscar Cordero – trompet
Ben van den Dungen – saxofoon
Marc Bisschof – piano
Samuel Ruiz – bas
Enrique Firpi – drums
Nils Fischer – percussie

Het concert vond plaats op de A-One locatie in het Marriott Hotel Den Haag.

Een portret van Carmen Gomes

VRIJDAG, 28 MEI 2021 (Geweest)

Jazz at the Club digitale Live Stream: Met o.a. Carmen Gomes!

Carmen Gomes is een zangeres en gediplomeerd zangdocente. Zij studeerde aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Zij won enkele jaren geleden de eerste prijs op het Nederlands Jazz Vocalisten Concours en won de Singer of the Year Award tijdens het concours van het Breda Jazzfestival. Carmen Gomes trad op als (achtergrond)zangeres bij Het Goede Doel en Gruppo Sportivo; ook zong zij bij en met het Metropole Orkest, Louis van Dijk, Rob Agerbeek, Arnold Dooyeweerd en Eric Vloeimans. Haar stijl is gevarieerd maar altijd intrigerend met een randje blues. Carmen Gomes is de oprichter en naamgever van Carmen Gomes Inc. Zij bracht enkele cd’s uit, zoals “Torn”, Don’t you cry” en onlangs “Up jumped the devil”, opgedragen aan Robert Johnson.

Gitarist Folker Tettero ontwikkelde zich van blues naar een meer jazz georiënteerd gitarist. Hij studeerde aan het Conservatorium in Utrecht bij Eef Albers en Marcel Karreman en later bij het Koninklijk Conservatorium in Den Haag (bij Peter Nieuwerf, Wim Bronnenberg en opnieuw Eef Albers). Hij speelde en speelt verschillende stijlen in groepen als Sugar, Funky Finger All Stars, Norman & the Rhytmkings en het New Standard Trio. Onlangs verscheen zijn album “Folker Tettero plays Eddie Harris & Les McCann”.

Peter Bjornild is bassist en docent bas en contrabas aan de Muziekschool Amsterdam. Hij doorliep de opleiding aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en aan het Conservatorium van Kopenhagen. Hij speelt wekelijks in het Amsterdamse Jazz-Café Alto (maar niet in Coronatijd). Hij speelde ook bij het Theater Oostpool en het Deep River Quartet, Daarnaast is hij A&R-manager voor het Sound Liaison-platenlabel.

Bert Kamsteeg is drummer en daarnaast eigenaar van de Happy Bird Studio in Den Haag. Hij is opgeleid aan het Rotterdamse Conservatorium en geeft les. Hij speelt o.a. bij The Hague Jazz Project, Cocktail, Carmen Gomes Inc. en Kenturah’s Kitchen.

Artikel: Elegante Blues van Carmen Gomes